Camelia e de luni într-un hotel din satul Makrinitsa, lângă orașul Volos, în zona continentală a Greciei.
Până joi, când a discutat la telefon cu reporterul Europa Liberă, ea mai rămăsese cu doar 8% baterie la telefon și se temea că nu va mai putea ține legătura cu familia sau cu autoritățile.
„Suntem de luni blocați, de marți nu mai avem curent, pur și simplu stăm la bunăvoința gazdelor. Se termină mâncarea, dar grecii împart cu noi ce au. Internetul funcționează doar rareori”, spune Camelia, pentru Europa Liberă.
Ea spune că a sunat și la Ambasada României, de unde i s-ar fi spus să apeleze ba 112, ba un alt număr care nu s-a conectat.
Între timp, premierul grec le transmite oamenilor să asculte de instrucțiunile serviciului de protecție civilă.
Your browser doesn’t support HTML5
Iar situația meteorologică nu dă semne că s-ar îmbunătăți.
„Plouă încontinuu, sunt aluviuni, aici e marea problemă. A alunecat pământul peste șosele. Sunt copaci mari căzuți peste stradă, sunt stânci mari căzute peste șosea, drumurile sunt blocate de aluviuni. Aici, sus, suntem blocați, nu știm cât o să mai putem sta și nu face nimeni absolut nimic. Nu se ia nicio măsură. Nu avem niciun fel de ajutor, se spune că trebuie să se oprească ploaia ca să vină o mașină de intervenție”, spune Camelia.
Makrinitsa este un sat din apropierea orașului Volos, pe coasta muntelui Pelion. Drumurile sunt blocate și la vale, și la deal.
În zonele de munte, unde se află românca, măcar apa se duce la vale. În satele din văi, apa ajunge însă până la acoperișurile caselor.
Nu e niciun semn de ajutoare sau de intervenție a autorităților elene, deocamdată, arată românca.
Mâncarea e pe terminate, dar ei măcar au; Camelia spune că turiștii cazați în locuințe închiriate prin Airbnb, mai puțin norocoși, nu au deloc provizii.
Unii vin la hotelul lor, unde primesc câte ceva de mâncare.
Mai mulți români din zonele afectate au sunat, în timpul zilei de miercuri, și la Ambasada din Atena, și la Consulatul din Salonic.
„Reprezentanții celor două misiuni le-au recomandat cetățenilor români în cauză să respecte instrucțiunile autorităților locale, să nu părăsească locațiile sigure în care se află și să semnaleze imediat (la numărul unic 112 și la cele două misiuni ale României) evoluția situației pe plan local, respectiv solicitările suplimentare de sprijin”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un răspuns pentru Europa Liberă pe 7 septembrie.
Mai mult, potrivit MAE, a existat și un grup de români blocați pe un feribot pe ruta Skiathos-Volos, ca urmare a deciziei autorităților locale elene de amânare a debarcării persoanelor aflate pe feribot, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice în zona de debarcare.
Cei 100 de români au fost, într-un final, debarcați.
MAE nu a indicat câți români se află în zona de pericol din Grecia.
Inundațiile provocate de furtuna Daniel din Grecia, Bulgaria și Turcia au ucis cel puțin 11 oameni.
În Volos,Grecia, unde s-a înregistrat cea mai mare cantitate de precipitații din ultimii 17 ani, curentul este întrerupt încă de marți. Într-un sat din regiunea Pelion, marți s-au înregistrat 75,4 cm de precipitații (754 de litri pe metrul pătrat), de două ori mai mult decât media de precipitații anuală.
Apele au distrus case, au pătruns în toate clădirile din zonă și au îngropat orașele în noroi. O bătrână și-a pierdut viața după ce s-a înecat în noroi.
Inundațiile au afectat și capitala Atena, unde primarul nu a mai apărut în public de la începutul dezastrului.
Inundațiile afectează Grecia după două luni de incendii de vegetație imense, care au ucis 28 de oameni și au afectat peste 80.000 de hectare.
Incendiul de vegetație din nord-estul țării de la sfârșitul lunii august este cel mai mare înregistrat în UE.
Îți mai recomandăm Furtuni de proporții şi inundaţii cu opt victime, în Turcia, Bulgaria şi Grecia. Turişti români, blocaţi între Skiathos şi Volos