Fuziunea PNL cu ALDE, dar fără Tăriceanu. Bătălie pentru funcții în PNL

Călin Popescu Tăriceanu nu mai este membru ALDE, după ce a candidat la alegerile parlamentare pe listele Pro România. Imagine din campanie cu un afiș electoral cu Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Conducerea PNL a decis să demareze procedurile pentru fuziunea cu ALDE, iar negocierile cu PMP se află într-un stadiu avansat. Biroul Permanent Național al PNL a împărțit funcțiile de secretar de stat, mai multe organizații fiind nemulțumite de blocajul existent.

„Le mulțumesc celor de la PNL pentru invitație, iar dacă acest dialog politic va merge spre o fuziune, asta vom vedea ulterior”, a spus președintele ALDE, Daniel Olteanu, pentru Europa Liberă. El a precizat că din noua conducere nu mai fac parte Călin Popescu Tăriceanu sau Daniel Chițoiu. Olteanu a precizat că fostul premier Tăriceanu nu mai este membru ALDE.

ALDE a rămas fără subvenție după alegerile locale și parlamentare de anul trecut. Liderii partidului au preferat să meargă pe lista Pro România la parlamentare, dar nici așa nu au trecut pragul de 5%. După scurta escapada la Pro România, Tăriceanu nu a mai a revenit în ALDE.

Noua conducere a primit ofertă de fuziune de la PNL, mai ales datorită consilierilor locali pe care îi are.

ALDE este partidul înființat de fostul președinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu, după plecarea din PNL. ALDE a participat la guvernare alături de PSD, când acest partid era condus de Liviu Dragnea, în perioada 2016 - 2019. În prezent, liderul ALDE este Daniel Olteanu.

„Cu domnul Tăriceanu există un dialog ori de câte ori simțim nevoia să o facem. A existat un dialog inclusiv pentru fuziunea cu PNL”, a precizat Olteanu.

Îți mai recomandăm Investitorii ascunși din presă. PSD ține informațiile la secret, deși plătește milioane pe lună

Nervi în ședința PNL pentru funcții

Starea de tensiune în PNL era una destul de ridicată înaintea Biroului Permanent Național din cauza amânării împărțirii funcțiilor de secretar de stat și șef de agenție. Mai mulți lideri de organizații reproșează că toate numirile sunt blocate, iar negocierile s-au purtat între Florin Cîțu și anumiți lideri.

Fostul secretar general al PNL, Robert Sighiartău, a fost cel mai vocal în ședință.

„Partidul este blocat de o lună, nu se fac numiri de secretari de stat. PSD, prin Ciolacu, ne anunță unde a mai făcut numiri și ce funcții au mai luat, iar noi nu știm nimic”, a fost mesajul lui Sighiartău, potrivit unor surse participante la discuție.

El a făcut mai multe reproșuri la adresa actualei conduceri PNL.

„Trebuia negociat în decembrie în echipă, nu pe la colțuri. Nu a fost un principiu bun de negociere, trebuie să facem partidul să funcționeze, nu să vorbim pe la colțuri cu Ciolacu. Nu trebuie să luăm decizie în funcție de anturaj, cine zgârâie ușa mai bine”, a continuat Robert Sighiartău în BPN-ul PNL, conform surselor citate.

Sighiartău a făcut parte din echipa câștigătoare de la Congres, ocupă funcția de vicepreședinte, dar, în ultima perioadă, a avut mai multe ieșiri critice la adresa lui Florin Cîțu.

Deputatul le-a reproșat colegilor că s-a cedat Departamentul Românilor de Pretutindeni pentru PSD, deși Diaspora a fost un aliat important în campaniile electorale pentru PNL.

Cristian Buican a continuat mesajul lu Sighiartău și a spus că PNL riscă să devină ca în 2000, „un club”

„Un general fără soldați nu reprezintă nimic”, a spus deputatul PNL în ședința de partid, conform unor surse participante la discuții.

Mai mulți șefi de organizații s-au plâns că Florin Cîțu nu reușește să se impună și să împartă funcțiile care revin PNL în guvernarea cu PSD.

PNL are de numit 18 prefecți și 32 de subprefecți, dar pe adresa partidului au venit până în prezent doar șase propuneri.

„Cine se plânge că nu s-au făcut numiri, să trimită propunerile”, a fost reacția celor din tabăra Cîțu.

Cum s-au împărțit funcțiile în partid: secretari de stat pe organizații

  • Ministerul de Finanțe: organizația Timiș (Alin Nica)
  • ANAF: organizația Hunedoara
  • Justiție: organizația Prahova (Iulian Dumitrescu) și Sălaj (Lucian Bode)
  • Energie: Constanța și Neamț
  • Educație: Dâmbovița și Sectorul 3
  • Transporturi: Ilfov sau Argeș (Alina Gorghiu) și Bihor (Bolojan)
  • Sport: Dolj
  • Agricultură: Călărași (Pandea) și Vâlcea (Buican)
  • Mediu: Brașov și Satu Mare
  • Ministerul de Externe: Sectorul 1
  • Economie: Sectorul 2
  • Ministerul Integrării: Sibiu (Turcan), Cluj (Boc) și Arad (Falcă)

Incertitudine pentru ministerul Dezvoltării

PNL trebuie să vină cu o propunere de ministru pentru Digitalizare, după demisia lui Florin Roman. Sabin Sărmaș, vehiculat pentru poziția de ministru, are o problemă cu propria organizație – Cluj, neavând susținere în aceasta. Biroul Permanent al PNL a stabilit că funcția revine organizațiilor din Ardeal, dar trebuie să se ajungă la un consens asupra numelui.

Îți mai recomandăm Cum a rămas Florin Cîțu singur împotriva PSD și de ce îl ironizează social-democrații