G20|Uniunea Europeană va investi 1 miliard de euro pentru producția de vaccin anti-Covid în Africa

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul italian Mario Draghi, gazda summitului virtual al G20

Uniunea Europeană a promis să investească 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) pentru înființarea de centre de producere a vaccinului în Africa.

La summitul virtual al G20, găzduit de Italia și UE, Pfizer și BioNTech s-au angajat, de asemenea, să pună la dispoziția națiunilor mai sărace 1 miliard de doze cu preț redus. Încă un miliard de vaccinuri va fi furnizat anul viitor, a anunțat șeful Pfizer, Albert Bourla.

Marii producători de medicamente și liderii țărilor bogate au discutat vineri despre dezechilibrul de la nivel mondial în lupta împotriva COVID-19 și s-au angajat să crească aprovizionarea cu vaccinuri cu preț redus în regiunile mai sărace.

Campaniile de vaccinare în masă cu finanțare masivă ajută Occidentul să reducă infecțiile, dar prea puține doze au ajuns în țările mai sărace, unde virusul face ravagii, fiind scăpat de sub control, atrăgând acuzații de „apartheid vaccinal”.

Peste 80% din primele miliarde de doze de vaccin s-au îndreptat către țările bogate, comparativ cu doar 0,2% în țările cu venituri mici, a declarat filantropul american Bill Gates la Summitul G20 care se concentrează în acest an asupra crizei globale a sănătății.

„Dacă nu oprim acest imens decalaj, mai mulți oameni vor muri inutil. Există două măsuri urgente pe care țările le pot lua: împărțiți dolari și doze”, a spus el, citat de Reuters.

Summitul urmează să ceară acordarea gratuită de licențe și transfer de tehnologie pentru a stimula producția de vaccinuri în țările sărace.

Îți mai recomandăm Planul New Deal pentru Africa/Macron: Inegalitatea la vaccin persistă