Liderii Grupului celor Șapte (G7) au convenit asupra unui împrumut de 50 de miliarde de dolari ac0rdat Ucrainei utilizând drept garanție activele rusești înghețate. Separat, Marea Britanie și Canada au anunțat, de asemenea, un nou sprijin financiar și militar pentru Kiev.
Diplomații au confirmat pentru Associated Press că s-a ajuns la un acord asupra înțelegerii înainte ca liderii să ajungă chiar în sudul Italiei, pe 13 iunie, pentru un summit foarte așteptat de trei zile.
Separat, Canada, membru G7, a anunțat pe 13 iunie că trimite prima sa livrare de vehicule blindate noi în Ucraina.
Ministrul Apărării Bill Blair a spus că trupele ucrainene vor fi antrenate să le folosească în timpul verii.
În plus, Marea Britanie a anunțat că va anunța ajutor umanitar de 242 de milioane de lire sterline (309,5 milioane de dolari) pentru Ucraina în timpul summitului, care reunește liderii a șapte dintre cele mai bogate țări ale lumii.
Mai devreme, pe 12 iunie, oficialii americani au afirmat că Washingtonul va furniza un alt sistem de rachete Patriot, ca răspuns la cererile Ucrainei pentru mai multă apărare antiaeriană, deoarece atacurile devastatoare rusești țin țara pe margine și îi decimează rețeaua energetică, forțând Kievul să importe cantități record de energie. .
Pe 11 iunie, Germania s-a angajat de asemenea să trimită un sistem Patriot, împreună cu tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard și un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T.
Summitul G7 începe la o zi după ce Rusia a ucis cel puțin nouă persoane într-un atac mortal asupra orașului ucrainean Krivoi Rog.
Un oraș important din regiunea Dnipropetrovsk, Krivoi Rog este orașul natal al președintelui Volodymir Zelenski și a fost ținta atacurilor aeriene rusești de mai multe ori în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Pe 13 iunie, guvernul ucrainean a declarat că națiunile G7 au convenit separat să furnizeze mai mult de 1 miliard de dolari pentru a sprijini sectorul energetic al Ucrainei.
Ministerul Energiei al Ucrainei a declarat că țara va importa 29.796 de megawați pe oră pe 12 iunie, depășind recordul anterior de până la 28.000 MWh stabilit la începutul acestei luni.