Primăria Capitalei vrea să modernizeze 600 de autobuze vechi, modificându-le pentru a funcționa pe gaz natural comprimat (GNC), cu normă de poluare Euro 6, sau făcându-le troleibuze.
Costul proiectului este de 150 de milioane de euro și se desfășoară în colaborare cu Ministerul Mediului, scopul fiind reducerea poluării.
Dintre autobuzele Mercedes Citaro ale STB, care au normă de poluare Euro 3 și Euro 4, primăria vrea să pună gaz pe 500 dintre ele, iar 100 să le transforme în troleibuze (electrice).
Parcul auto al STB mai conține încă 1.000 de autobuze Mercedes Citaro, achiziționate când primar al Capitalei era Adriean Videanu (PDL).
Primăria mai susține că vehiculele vor suferi transformări esenţiale, inclusiv prin reamenajarea interioarelor şi dotarea lor cu aer condiţionat şi cu echipamente moderne de comunicaţii.
Proiectul prevede, de asemenea, construirea a trei staţii de alimentare, în trei autobaze care vor fi modernizate, staţii necesare pentru încărcarea rapidă cu combustibil a autobuzelor.
Transformarea în troleibuze a celor 100 de autobuze Mercedes Citaro Euro 3 va avea loc concomitent cu extinderea reţelei de contact aferente în unele zone deficitare - Gara de Nord, B-dul Ion Ionescu-Siseşti, Berceni.
Prin aceste proiecte, STB urmăreşte reducerea gazelor cu efect de seră, o economie substanţială la cheltuielile cu carburant, dar şi prelungirea cu cel puţin şapte ani a duratei de viaţă a autobuzelor vechi, ale căror caroserii sunt în condiţie foarte bună, a anunțat Primăria Capitalei.
În acelaşi timp, scad costurile de întreţinere, prin reconstrucţia totală a motoarelor, nemaifiind necesare cheltuieli pentru repararea acestora pentru perioade de 3-5 ani. De asemenea, scade şi poluarea fonică produsă de motor cu până la 10 decibeli, mai explică municipalitatea condusă de Gabriela Firea.