Galerie Foto | Băile Herculane: cum arată azi „cea mai frumoasă stațiune din Europa” secolului XIX
Statuia lui Hercule din Centrul Istoric din Băile Herculane a devenit simbol al orașului. Numele orașului datează din 153 după Hristos, când romanii au dedicat orașul eroului antic.
Băile Imperiale Austriece au fost construite în perioada când Banatul se afla în Imperiul Austro-Ungar. Băile Herculane aparțineau direct de Viena, iar mulți dintre impărații de atunci au vizitat stațiunea și au alocat bani pentru reconstruirea stațiunii pe bazele romane.
Strada pe care se află Băile Neptun (imperiale) este închisă astăzi publicului și mașinilor din cauza pericolului iminent de prăbușire a clădirilor.
Podul de piatră și pasarela pentru pietoni vor fi în curând închise pentru reabilitare. Au fost construite în 1865 pentru a facilita accesul turiștilor la băile termane din centrul stațiunii.
Centrul stașiunii Băile Herculane, văzut de la Biserica Romano-catolică.
Pavilionul 5 sau fostul Hotel Ferdinand din perioada interbelică se află în reabilitare într-un proiect al Armatei. El a fost de la început hotel pentru soldații care veneau la tratamente balneare.
În drumul spre centrul istoric de la Băile Herculane pot fi văzute clădiri ale administrației imperiale care astăzi sunt pericol public.
În Vila Elisabeta, situată în apropierea Băilor Imperiale, a fost cazată de câte ori venea la tratament Împărăteasa Sisi de la Viena.
Una din clădirile administrative din centrul de la Băile Herculane, care a fost privatizată în anii 2000, iar acum se află în stare avansată de degradare.
Băile Apollo, care au fost în uz până după 1989, pot fi astăzi doar vizitate. În perioada comunistă cu greu găseai un loc la aceste băi sulfuroase, cunoscute pentru beneficiile lor.
Inițial, pe locul Bisericii Romano-Catolic de astăzi a fost construită o capelă, în 1788, de către împăratul Iosif al II-lea, fiul Împărătesei Maria Tereza.
Între 1836-1838, Împăratul Ferdinand a construit clădirea care a dăinuit până azi. Atunci când vizita stațiunea, Împărăteasa Sisi participa la slujbele de aici.
Unul dintre hotelurile celebre în epoca austro-ungară, Hotelul Rudolf, se află astăzi într-o stare de degradare avansată.
Hotelul Cerna, construit în 1926, este unul dintre simbolurile orașului, apărea pe toate vederile în perioada comunistă.
Hotelurile Afrodita, Minerva, Diana și Dacia sunt astăzi deschise tot timpul anului, în urmă cu câțiva ani erau deschise numai vara. Hotelurile au fost construite în perioada comunistă pentru a dezvolta capacitatea de cazare a stațiunii.
Primăria din Băile Herculane a fost reabilitate cu bani europeni, Acum produce energie electrică prin panouroile fotovoltaice.
Arborele mamut Wellingtonia Gigantea din Parcul Central, originar din California, a fost plantat în timpul vizitei împăratului Franz Joseph, fiind printre puţinele exemplare aclimatizate la noi în ţară.
Localnicii și turiștii au la dispoziție un izvor de apă potabilă, amenajat în apropiere de Parcul Central al orașului.
Coloanele romane din Gara de la Băile Herculane sunt acoperite de liane. Au fost construite în acelați timp cu clădirea gării și sunt monument istoric.
În Băile Herculane, turiștii vin la izvorul termal Neptun III, unde folosesc apa termală pentru proprietățile curative ale ochilor.
Grajdurile imperiale se află la marginea centrul istoric vechi din Băile Herculane, însă astăzi sunt în drumul spre hotelurile construite de comuniști și pensiunile construite după 1990.
Cupola din Gara din Băile Herculane, care cuprinde reprezentări ale zeităților mitice.
Hotelul Herculane a fost construit de comuniști în anii 70 și era unul dintre cele mai aglomerate hoteluri ale stațiunii. Avea două corpuri gemene. Astăzi este închis.
Băile Herculane sunt așezate în centrul Parcului Național Domogled, înconjurat de munți.
În zona hotelurilor Minerva-Diana-Afrodita sunt deschise magazine improvizate pentru atragerea turiștilor.
Clădirile din Centrul istoric din Herculane sunt în majoritate închise, dar unii localnici vin să mai vândă carți vechi.
Interiorul băilor construite de romani este construit sub formă piramidală pentru efect maxim al apelor termale.
Hotelul Roman, situat pe strada Romană, a fost construit de comuniști și era ocupat în special de turiști germani. La parter avea un muzeu, cu elemente din vremea romanilor.
În apropiere se află Izvorul Hygeia, pe frontispiciul căruia este inscripţionată prima denumire romană a staţiunii AD AQUAS HERCULI SACRAS (apele sfinte ale lui Hercules). Hotelul Roman este deschis și astăzi, iar turiștii vin și pentru piscinile cu apă termo-salină, pentru care nu e nevoie de trimite de la medic.
Nepotul compozitorului Jakob Pazeller a interpretat în foișorul din centrul orașului valsul 'Souvenir de Herkulesbad', vals compus de bunicul său în 1903 special pentru stațiune. În această vară, Friedrich Pazeller a venit pentru prima dată la Băile Herculane.
Drumul spre și dinspre cartierul Pecinișca (cartierul localnicilor) spre centru trece printr-o porțiune direct pe lângă munte. În anii '80, elevii mergeau singuri pe acest drum spre și de la școală.
Imagine cu centrul istoric din Herculane, așa cum arăta în perioada în care stațiunea aparținea de Imperiul Austro-Ungar și era considerată „cea mai frumoasă stațiune din Europa”.
O altă imagine cu centrul Băilor Herculane din perioada austro-ungară.
Ilustrație cu Împărăteasa Sisi a Austriei de la Mehadia, localitate în imediata apropiere a stațiunii Băile Herculane.
Imagine de la Băile Herculane cu Cazinoul și cu parcul situat în fața clădirii.
Așa arăta Băile Herculane la 1820, în piata Hercules de astăzi.
Așa arăta sala de la Cazinoul din Băile Herculane, în care s-au întâlnit Împăratul Franz Joseph, Regele Carol I al României și Regele Alexandru I al Serbiei.