Galerie foto | Ce arme a livrat sau urmează să livreze Occidentul Ucrainei

SUA a promis că va livra încă 800 de sisteme antiaeriene Stinger, pe lângă cele peste 600 deja promise. FIM-92 Stinger este un „sistem de apărare aeriană portabil pentru om” – sau Manpads – care este folosit de obicei de trupele terestre, dar poate fi folosit și din elicoptere, scrie The Guardian.

Mi-17 este un model de elicopter de proveniență sovietică. A început să fie produs în 1975 și se află încă în producție. Mi-17 este folosit în cea mai mare parte ca un elicopter de transport mediu cu două turbine. Cinci asfel de vehicule au fost livrate de SUA Ucrainei de la începutul războiului. 
 
 

În pachetul de asistență militară acordată de SUA Ucrainei se numără și trei bărci de patrulare. SUA au anunțat că au acordat sau urmează să acorde ajutoare militare Ucrainei în valoare de un miliard de dolari. 

70 de vehicule multifuncționale cu roți de mare mobilitate (HMMWV) și alte vehicule au fost trimise de SUA în Ucraina. Echipamente de acest fel au mai fost livrate și de alte state. 

Printre echipamentele trimise de SUA se numără și 100 de așa-zise „drone kamikaze”, care explodează la impact. Cea mai puternică versiune a acestor drone poate zbura cu 185 km/h.

Bayraktar TB2. Aceste drone fabricate în Turcia au distrus mai multe tancuri și vehicule blindate rusești. Turcia a început să vândă dronele TB2 Ucrainei în 2019. Oficialii turci au refuzat să dezvăluie câte, dar estimările independente consideră că Ucraina are până la 50 de TB2. Nu sunt informații că astfel de echipamente ar fi fost donate Ucrainei de la începutul invaziei.

Javelin este un sistem de rachete antitanc care folosește imagini termice pentru a-și găsi ținta. Cel mai recent pachet american include 2.000 dintre aceste rachete. Pot fi trase de la un lansator de umăr sau de la sol.

AT4 este o armă antitanc suedeză de 84 mm (3,31 inchi) nedirijată, portabilă, cu o singură lovitură, de unică folosință, fără recul. Este una dintre cele mai vândute ușoare antitanc din lume.

NLAW. Armă antitanc ușoară de generație următoare, cunoscută și sub numele de Tanc de luptă principal și Armă antitanc ușoară, și cunoscută în Suedia sub denumirea de Robot 57, este un sistem de rachete de unică folosință cu o singură lovitură.

Starstreak. Armă fabricată de Irlanda de Nord cunoscută a fi cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune. 

Chiar dacă nu a respectat solicitările Ucrainei de a interveni în mod direct împotriva Rusiei, țările din Uniunea Europeană și SUA au livrat sau urmează să livreze echipamente militare de miliarde de dolari.