„Gazul va fi furnizat sub formă de ajutor umanitar pentru industria producătoare de energie termică și electrică, și pentru întreprinderile industriale din regiune”, a spus Vadim Krasnoselski pe 15 ianuarie, după o vizită de patru zile la Moscova.
Potrivit liderului separatist, „gazul rusesc va fi livrat în volumul necesar doar pentru consumatorii din regiunea transnistreană”, nu și pentru malul drept al Nistrului.
Teritoriul din dreapta Nistrului nu mai este dependent de gazul rusesc din 2022, dar până la criza energetică de la începutul acestui an consuma curent electric produs la centrala de la Cuciurgan (MGRES), care folosea drept combustibil gazul livrat de Gazprom.
Krasnoselski spune că încă nu se știe nici data exactă când Gazprom va relua livrările și nici traseul acestora. Detaliile ar urma să fie stabilite în urma unor „negocieri suplimentare”. Krasnoselski a refuzat să precizeze cine va plăti pentru tranzitul gazelor. El a adăugat că negocierile au fost purtate la „inițiativa comună” a Rusiei și regiunii transnistrene.
Vadim Krasnoselski a mai spus că îşi doreşte o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a o informa personal despre situaţia din regiune.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus anterior că autoritățile de la Chișinău au știut despre vizita liderului separatist la Moscova și a afirmat că orice soluție pentru criza energetică din Transnistria e binevenită.
„Știu despre vizita lui Krasnoselski la Moscova [...] Noi ne dorim, cât mai repede, ca oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng al Nistrului, să aibă curent, să aibă căldură și să aibă apă”, a spus șefa statului.
Transnistria se confruntă cu o criză energetică cauzată, pe de o parte, de oprirea livrărilor de gaze prin tranzitarea Ucrainei, iar pe de altă parte, de un diferend economic dintre autoritățile de la Chișinău și Gazprom.
Gazprom susține că Republica Moldova are o datorie de plată de peste 700 de milioane de dolari, însă autoritățile de la Chișinău nu o recunosc.
De asemenea, autorităţile de la Chişinău au propus o rută alternativă de furnizare a gazului pentru aprovizionarea regiunii transnistrene, dar Gazprom a refuzat.
Maia Sandu a declarat că R. Moldova nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său și că autoritățile de la Chișinău au propus din timp soluții pentru a nu se ajunge la criză.
Președinta a afirmat însă că Rusia a sistat intenționat livrările intenționat, pentru a provoca „nemulțumire pe ambele maluri” ale Nistrului și că a folosit, din nou, „gazul ca armă”. În 2025, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare.
„Refuzul Tiraspolului de a accepta ajutorul Moldovei nu este (refuzul) său, ci al Kremlinului”, a declarat marţi Maia Sandu, reiterând opinia Chişinăului că Transnistria acţionează doar la ordinele Moscovei.
„Singurul obiectiv al Rusiei este să destabilizeze situaţia din Moldova”, a adăugat ea.
Îți mai recomandăm Sandu și Zelenski acuză Rusia pentru criza energetică și promit să caute soluții comuneEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.