Georgia | Opoziția pregătește proteste. SUA și UE cer anchetarea neregulilor semnalate la alegeri

Suporteri ai partidului Visul Georgian sărbătoresc în Tbilisi după rezultatele anunțate la exit-poll-uri.

SUA și UE cer investigarea rapoartelor privind posibile ilegalități la alegerile parlamentare din Georgia. Președinta pro-europeană a țării a cerut susținătorilor să protesteze și să nu recunoască rezultatul scrutinului, care a dat câștig de cauză actualului partid de guvernământ.

Partidul Visul Georgian a câștigat 54% din voturi, potrivit Comisiei Electorale din Georgia însă partidele de opoziție contestă rezultatele alegerilor, invocând nereguli importante.

Observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au declarat duminică că au înregistrat incidente legate de cumpărare de voturi, intimidare a alegătorilor și umplere a urnelor cu voturi false care ar fi putut afecta rezultatul final. Reprezentanții OSCE nu au spus însă că alegerile au fost fraudate, scrie Reuters.

Președinta Salome Zourabișvili, un critic dur al partidului de guvernământ, i-a îndemnat pe georgieni să se adune luni seara pe străzile capitalei Tbilisi pentru a protesta față de ceea ce ea a numit „o falsificare totală, un furt total de voturi”.

Într-un discurs de duminică, ea a spus că nu recunoaște rezultatul alegerilor și că țara a căzut victimă unei „operațiuni speciale rusești”, fără a clarifica ce înseamnă această expresie.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO | Președinta georgiană pro-occidentală face apel la proteste și spune că nu va recunoaște rezultatele alegerilor

Presa georgiană l-a citat pe premierul Irakli Kobakhidze, care a declarat luni că opoziția încearcă să răstoarne „ordinea constituțională” și că guvernul său rămâne angajat în integrarea europeană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite au cerut o anchetă completă legată de corectitudinea alegerilor din Georgia.

„Încurajăm liderii politici ai Georgiei să respecte statul de drept, să abroge legislația care subminează libertățile fundamentale și să abordeze împreună deficiențele din procesul electoral”, a spus Antony Blinken într-un comunicat.

Anterior, Uniunea Europeană a cerut autorităților de la Tbilisi să investigheze rapid și transparent presupusele nereguli din vot.

„UE reamintește că orice legislație care subminează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor georgieni și contravine valorilor și principiilor pe care se întemeiază UE trebuie abrogată”, a transmis Comisia Europeană într-o declarație.

Ani de zile, Georgia a fost una dintre cele mai pro-occidentale țări care au ieșit din Uniunea Sovietică, sondajele arătând că mulți georgieni resping Rusia și politica Moscovei de sprijinire a celor două regiuni separatiste ale țării lor.

Rezultatul alegerilor reprezintă o provocare și pentru planurile UE de a se extinde prin cooptarea mai multor state foste sovietice.

La începutul acestei luni, Moldova a aprobat la limită adăugarea unor articole în Constituție care definește aderarea la UE ca obiectiv național. Oficialii moldoveni au declarat că Rusia s-a amestecat în alegeri, o afirmație negată de Moscova.

Îți mai recomandăm Georgia. Președinta pro-occidentală spune că nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.