Audieri pentru demiterea președintei Georgiei din cauza vizitelor la UE

Salome Zurabișvilii nu s-a prezentat marți în fața Curții Constituționale, care a început audierile pentru destituirea sa.

 Curtea Constituțională georgiană a început marți audierile pentru demiterea președintei Salome Zurabișvilli.

Deputații din partidul de guvernământ Visul Georgian au cerut demiterea președintei Zurabishvili, spunând că aceasta a încălcat Constituția pentru că a vizitat mai multe țări străine la începutul acestui an fără aprobarea guvernului.

Zurabishvili nu s-a prezentat la audieri, ci a fost reprezentată de Maya Kopaleșvili, fost judecător al Curții Constituționale, și Tamar Ciugoșvili, fost membru al partidului Visul Georgian.

Ședința a început cu întrebarea adresată de președintele instanței reprezentanților președinției. Merab Turava i-a întrebat pe reprezentanții președintelui Georgiei de ce Salome Zurabișvili nu a fost prezentă la sesiune.

„Înainte să dau cuvântul autorilor plângerii și reprezentanților președintelui, aș dori să întreb dacă președintele Georgiei nu a dorit să se prezinte la ședința de judecată de astăzi”, li s-a adresat Turava celor doi reprezentanți ai președintei. „Sper că nu această [absență] nu este expresia lipsei de respect față de instanță din partea președintelui”, a adăugat el.

Visul Georgian, partid de guvernământ în Georgia, a anunțat pe 1 septembrie că va începe procedura de demitere a președintei din cauza vizitelor sale la Uniunea Europeană, făcute împotriva voinței guvernului, a informat agenția de presă din Georgia Interpress, preluată de Reuters.

Liderul partidului, Irakli Kobakhidze, a declarat că președintele Salome Zurabișvili a „încălcat flagrant” Constituția.

Zurabișvili s-a întâlnit pe 30 august cu președintele german Frank-Walter Steinmeier la Berlin și urma să se întâlnească pe 1 septembrie cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles, pentru a susține campania Georgiei de a primi statutul de candidat la UE, cu privire la care se așteaptă o decizie până la sfârșitul acestui an.

Îți mai recomandăm „Nici măcar nu mai poți vorbi georgiană în Georgia.” Afacerile rusești tulbură o cunoscută stațiune de la Marea Neagră