Georgia. Proteste de stradă după un prim vot favorabil legii „agenților străini”. UE: legea e incompatibilă cu standardele europene

Manifestanți din Tbilisi, purtând steagurile Georgiei și Uniunii Europene, protestează fașă de adoptarea în Parlament a legii „agenților străini”.

Parlamentul Georgiei a votat în primă lectură un proiect de lege privind „agenții străini”, despre care oficialii UE spun că ar putea bloca parcursul țării către aderare. Votarea legii a declanșat proteste de stradă. Proiectul de lege trebuie să treacă prin încă două lecturi înainte de adoptare.

Proiectul de lege aprobat de parlamentul georgian în prima lectură ar impune mass-media și organizațiilor non-guvernamentale să se înregistreze ca fiind sub influență străină dacă primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate.

Aproximativ 10.000 de opozanți ai proiectului de lege s-au adunat în fața parlamentului miercuri seara (17 aprilie), la o zi după un alt protest în care poliția a folosit spray-uri cu piper pentru a îndepărta protestatarii.

Oponenții spun că legea ar bloca perspectivele Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.

Protestatarii o numesc „legea rusă”. Rusia are legi similare pentru a stigmatiza mass-media independentă și organizațiile pe care le consideră a fi în contradicție cu politica Kremlinul.

„Dacă va fi adoptată, legea va aduce Georgia în linie cu Rusia, Kazahstan și Belarus și cu acele țări în care drepturile omului sunt călcate în picioare. Va distruge calea europeană a Georgiei", a declarat pentru Associated Press Giorgi Rukadze, fondatorul Centrului Georgian de Analiză Strategică.

De asemenea, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris votul parlamentului de la Tbilisi drept „o evoluție foarte îngrijorătoare” și a avertizat că adoptarea finală a legii va afecta parcursul european al Georgiei.

„Această lege nu este în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE”, a spus Borrell.

„Legislația propusă ar limita capacitatea societății civile și a organizațiilor media de a funcționa liber, ar putea limita libertatea de exprimare și stigmatiza pe nedrept organizațiile care oferă beneficii cetățenilor Georgiei", a adăugat el.

Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakidze, din partidul Visul Georgian, apropiat de Rusia, a spus însă că liderii occidentali nu au niciun argument valid împotriva proiectului de lege.

La rândul ei, președinta Salome Zurabișvili, pro-occidentală, al cărei rol este în mare parte simbolic, a declarat că se va opune prin veto legii, dacă va fi adoptată. Dar parlamentul are posibilitatea de a trece peste veto-ul ei.

Îți mai recomandăm Georgia. Proteste față de legea „agenților străini” de inspirație rusească

Partidul de guvernământ „Visul Georgian”, confruntat cu acuzații de autoritarism și apropiere de Rusia, spune că proiectul de lege este necesar pentru a promova transparența și a combate „valorile pseudo-liberale” impuse de străini.

Proiectul de lege aprobat în Georgia este aproape identic cu o propunere pe care partidul de guvernământ a fost nevoit să o retragă anul trecut, după proteste de stradă ample.

Reprezentanții societății civile din Georgia, organizatori și participanți la protestele de stradă spun că votul privind legea „agenților străini” din Georgia e o „alegere existențială” pentru țară.

Aprobarea finală a legii va crea „o Cortină de Fier între Georgia și UE” și va menține Georgia în sfera de influență rusă, departe de Europa, spun ei.

Uniunea Europeană a acordat Georgiei statutul de candidat la aderare în decembrie 2023.

Partidul de guvernământ „Visul Georgian” susține că urmărește aderarea țării la UE și NATO, dar și-a întărit în același timp legăturile cu Rusia și este promotorul legii „agenților străini”.

Îți mai recomandăm Republica Srpska merge pe urmele Rusiei cu legea privind așa-zișii „agenți străini”

Știre redactată folosind informații oferite de Reuters și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.