Zeci de mii de georgieni au mărșăluit sâmbătă seară și s-au îndreptat spre Piața Europei a capitalei Tbilisi. Protestele împotriva așa-numitului proiect de lege împotriva „agenților străini”, care i-a alarmat pe partenerii occidentali ai țării pentru efectul perceput de obstrucționare a societății civile și presei, s-au intensificat .
Oamenii au început să se adune în jurul orei 19:00, sâmbătă, pe 11 mai, în trei locuri din capitală – în piețele Republicii și Marjanishvili și lângă stația de metrou 300 Aragveli – scandând „Da Europa!” și „Nu legii ruse”.
Liderii protestului din Piața Europei au cerut o demonstrație la scară largă și o noapte pe străzi pe 12 mai - parlamentul va face luni, pe 13 mai, a treia și probabil ultima lectură a controversatului proiect de lege. Apoi, proiectul ar putea fi adoptat.
Your browser doesn’t support HTML5
„Trebuie să ne facem auzite vocile. Trebuie să cerem autorităților marionete ruse să elibereze prizonierii politici deținuți", a declarat Japaridze, fost diplomat și profesor universitar și fratele liderului opoziției, Zurab Japaridze.
În cursul zilei de sâmbătă, Ambasada SUA a anunțat că Jim O'Brien, secretarul adjunct de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, va vizita capitala Georgiei, împreună cu capitala Muntenegreană, Podgorica, în perioada 14 - 17 mai.
„În Georgia, el se va întâlni cu reprezentanți ai guvernului, ai societății civile și ai sectorului privat pentru a-și exprima angajamentul de durată al Statelor Unite față de poporul georgian și față de dorința Georgiei de a avea un viitor euro-atlantic pașnic, prosper și sigur”, arată declarația ambasadei.
Anunțul a venit după ce zeci de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au emis o scrisoare deschisă către prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, în care își exprimă „grava îngrijorare” și în care îndeamnă guvernul său să retragă proiectul de lege.
Autorii proiectului de lege, din partea partidului de guvernământ Visul Georgian, au spus că actul normatic ar putea fi aprobat într-o lectură finală, chiar pe 13 mai.
Cei 29 de parlamentari americani îl numesc „un proiect de lege dăunător” care ar „submina voința poporului georgian care caută un viitor în Occident” și resping comparațiile cu legislația americană veche de zeci de ani.
Ei spun „în termeni nesiguri” că trecerea sa și progresele ulterioare către „autoritarismul în stil rusesc... ar determina Statele Unite să reevalueze în mod fundamental natura relației noastre”.
Îngrijorările lor sunt amplificate de „răspunsul guvernului Visul Georgian la protestele pașnice”, se spune în scrisoarea din 10 mai.
Your browser doesn’t support HTML5
Săptămânile de proteste împotriva a ceea ce criticii numesc „legea rusă” -- legislație promovată de partidul de guvernământ Visul Georgian, în ciuda furiei răspândite în mare parte din țară și a criticilor din străinătate -- au dus la acțiuni puternice ale poliției.
Poliția anti-revoltă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva demonstranților, iar protestatarii și jurnaliştii au fost răniți de gloanțele de cauciuc, în ciuda negărilor oficialilor.
Susținătorii proiectului de lege par să controleze suficiente voturi pentru aprobare și, eventual, să treacă peste un veto care a fost promis de președintele Salome Zurabishvili.
Într-o scrisoare comună emisă pe 10 mai, cele 18 organizații de mass-media și de drepturi, inclusiv Institutul Internațional de Presă, au declarat că propunerea de legislație, care a trecut recent în a doua lectură în parlament, „oferă autorităților un instrument puternic de discreditare, presiune, și eventual să reducă la tăcere vocile independente, amenințând astfel libertatea presei și libertatea de exprimare”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.