Galerie foto | Pe întuneric: Germanii se pregătesc de iarnă fără gaz rusesc
Iată cum arăta malul râului din Dresda în seara de 22 august. Luminile pun de obicei în evidență arhitectura orașului din estul Germaniei, dar în ultimele săptămâni linia orizontului a devenit întunecată.
Și în Berlin, siturile istorice rămân în mare parte neiluminate după apusul soarelui. Oamenii se bucură de o seară de vară lângă catedrala centrală din Berlin.
Lanternele cu gaz sunt aprinse la minimum în Berlin.
Măsurile de economisire a energiei fac parte dintr-o încercare a Germaniei de a-și reduce consumul de energie și de a stoca gaze, în condițiile în care aprovizionarea din Rusia devine din ce în ce mai nesigură.
Un colț al Reichstagului din Berlin, la apus.
Germania se bazează în mare măsură pe Rusia pentru nevoile sale energetice. Înainte de invazia din 24 februarie a Kremlinului în Ucraina, 55% din gazul german era cumpărat din Rusia.
Un muncitor demontează o lampă stradală cu gaz în Berlin, la 10 august.
Kremlinul pare să se folosească de pârghiile pe care le are în legătură cu gazul pentru a exercita presiuni asupra Germaniei cu privire la sprijinul său pentru Ucraina. Fluxurile de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 au fost reduse la mai puțin de 20% din capacitate în luna iulie, Gazprom din Rusia invocând „reparații ale echipamentelor” pentru reducerea fluxului de gaz.
Coloana Victoriei din Berlin se numără printre monumentele care s-au „întunecat”.
Pe 24 august, Germania a aprobat măsuri drastice de reducere a consumului de energie, inclusiv limitarea încălzirii la 19 grade Celsius în interiorul clădirilor publice și oprirea iluminatului estetic al monumentelor. De asemenea, se ia în considerare interzicerea piscinelor private încălzite.
Primăria din Augsburg și piața din jur sunt, de obicei, luminate puternic seara.
Din septembrie, rețeaua feroviară din Germania va acorda prioritate trenurilor care transportă cărbune și petrol, ceea ce înseamnă că trenurile de pasageri vor trebui să aștepte în timp ce vagoanele de combustibil trec.
Un excavator de lignit lucrează la mina Tagebau Hambach, pe 17 august.
Industria cărbunelui din Germania înregistrează în prezent o creștere a vânzărilor, în condițiile în care consumatorii se pregătesc pentru iarnă, iar prețurile la facturile la gaz pentru gospodării cresc.
Un muncitor umple saci cu cărbune la Hans Engelke Energie, o companie de produse de încălzire, în Berlin, la 10 august.
În august, șeful Hans Engelke Energie a declarat pentru AFP că anul acesta au sosit în masă noi clienți pentru cărbune și produse din lemn ieftine și că și-a amânat concediile pentru a face față cererii. „Cei care se încălzesc cu gaz, dar care încă au o sobă [pe cărbune] acasă, vor să treacă la cea pe cărbune”, a spus el.
Biserica luterană Frauenkirche din Dresda, întunecată pe 22 august.
Unii și-au exprimat temerile legate de revolte în masă în Germania pe măsură ce se apropie iarna și energia continuă să fie restricționată și tot mai scumpă. Cancelarul Olaf Scholz a descris recent creșterea costurilor energetice ca fiind un „butoi cu pulbere pentru societate”.
Un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate era în construcție în apropiere de Wilhelmshaven la 16 august.
Germania construiește două terminale de gaz care vor eficientiza importurile din alte țări, în timp ce încearcă să se aprovizioneze la timp pentru iarnă. Berlinul își propune să refacă rezervele de gaz până la 95% până în noiembrie.