Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, aviz negativ de la CSM pentru șefia DIICOT și a Parchetului General

CSM a dat aviz negativ procurorilor nominalizați de ministrul Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General

CSM a dat aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General. Singurul avizat pozitiv a fost Crin Bologa, propunerea pentru conducerea Parchetului Anticorupție.
  • „Nu este o surpriză pentru mine, pentru că am văzut din întrebări cum merg orientările. Există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în considerare în luarea deciziei, care nu țin doar de prestația candidațiilor în fața comisiei. Noi am luat în calcul și dosarul scris, planurile de management, experiența anterioară, am pus poate mai puțin acccent pe această capacitate de a vorbi, de a pleda. Cred că asta explică diferența între poziția ministerului și poziția CSM. Se pare că aici la consiliu lucrurile au stat invers, excesul de emotivitate al unora dintre candidați a contat în rezultat. De acum, e o decizie a președintelui”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, după aflarea veștii privind rezultatul audierilor de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Și Giorgiana Hosu, propunerea pentru șefia DIICOT a comentat decizia colegilor săi din CSM.

„În acest moment, nu o să iau nicio hotărâre. Orice variantă poate sta în picioare. În acest moment asigur conducerea și reprezentarea DIICOT”, a declarat procurorul Giorgiana Hosu.

Cât privește dezvăluirile făcute de Europa Liberă, privind asocierea mamei sale cu o firmă offshore şi afaceri din asigurări, Hosu a spus: „O să vă rog să îmi îngăduiți să nu explic actele și acțiunile unei alte persoane, chiar dacă este mama mea”.

Secția pentru procurori a CSM i-a audiat marți pe cei trei procurori selectați de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Gabriela Scutea - nominalizată pentru funcția de procuror general al României, Crin Bologa - pentru cea de procuror șef al DNA și Giorgiana Hosu - pentru conducerea Parchetului Antimafia.

Bologa a pledat pentru „redobândirea prestigiului DNA” și a criticat modul în care a fost îndepărtată fosta șefă a DNA de la conducerea instituției.

Crin Bologa a spus că orice cerere de revocare trebuie bazată pe concluziile unui control făcut de specialiști, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Kovesi, pentru care nu s-a făcut niciun control la DNA, ci a fost făcută doar o evaluarea a ministrului Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. Candidatul la șefia Parchetului Anticorupție a comentat și anumite relații din interiorul DNA, unde ar exista „grupuri” adverse, opinând că este „indamisibil ca colegii să se înregistreze între ei și apoi să dea publicității”, cu trimitere la cele două scandaluri cu înregistrări de la Serviciul Teritorial Ploiești și DNA Oradea.

Bologa a spus că au fost situații în care unii polițiști sau procurori au dat informații din dosarele lucrate de alți procurori și că această lipsă de încredere între colegi este „inadmisibilă”.

El a spus că numărul achitărilor a crescut, dar trebuie stabilit câte au fost ca urmare a dezincriminării unor fapte.

Candidata pentru șefia Parchetului General, ​Gabriela Scutea, a dat explicații cu privire la presupusa ei implicare în emiterea OUG 13 și a spus că ordonanța nu a fost redactată în minister.

Scutea a explicat că faptul că a rămas alături de experții din Direcția de Elaborare Acte Normatove și le-a susținut „obiecțiunile" în fața ministrului Iordache, ceea ce a dus la eliminarea unor prevederi din textul inițial al OUG 13, explicând că nu se simte complice moral la elaborarea ordonanței care a scos sute de mii de oameni în stradă.

Gabriela Scutea a fost întrebată despre protocolul dintre Parchetul General și SRI și a spus că unele prevederi puteau fi „mai bine clarificate" și că a fost „surprinsă" că au apărut opinii conform cărora, prin protocol, s-ar fi creat „premisele comunicării de date confidențiale" către alte instituții.

Gabriela Scutea a spus că au existat două protocoale diferite și că aplicarea lor nu trebuia făcută dincolo de regulile și rolul instituțiilor.

Asociația „Inițiativa pentru justiție”, organizație profesională a procurorilor, a cerut, pe 24 ianuarie, Secției pentru procurori a CSM să dea aviz negativ propunerii ministrului Justiției ca Giorgiana Hosu să fie viitorul procuror-șef al DIICOT.

Totodată, o asociație a procurorilor - Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) - i-a solicitat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pe 5 februarie, să facă publice criteriile de notare a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General, DNA și DIICOT, dorind să afle și dacă au fost recomandări ale specialiștilor din comisia de selecție, în favoarea unor candidați, de care ministrul nu a ținut cont.