Grecii, bulgarii, sârbii vor circula liberi în cele 3 țări. De ce nu a intrat și România în această combinație

Trecerea frontierei dintre Grecia și Bulgaria

Prim-miniștrii din România, Grecia, Bulgaria, Serbia au discutat azi cum să deschidă granițele între ele.

Spre deosebire de celelalte state balcanice care au participat la acest format cvadrilateral, România nu este încă hotărâtă să deschidă granițele de la 1 iunie. În schimb, premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că țara sa va suspenda carantina pentru cetățenii care vin din Grecia și Serbia. Deci, cele trei state, Bulgaria, Serbia și Grecia, se deschid pentru turiștii din această regiune.

Premierii celor patru state, România, Bulgaria, Serbia și Grecia, au participat astăzi la o videoconferință în eventualitatea stabilirii unui plan comun de relaxare. Rezultă din cele spuse de premierul bulgar că nu s-a ajuns la un numitor comun și că, cel puțin pe moment, România face o opinie separată.

Îți mai recomandăm Vacanța în pandemie. Când se deschid destinațiile preferate ale românilor și ce se schimbă în turism


Ideea asocierii unui număr mic de state, care nu au avut un număr mare de decese de pe urma coronavirusului, a fost deja pusă în practică de statele baltice. Prim-miniștrii Lituaniei, Letoniei și Estoniei au hotărât încă de la începutul lunii un aranjament în trei, iar vineri, șefii diplomațiilor din cele trei state baltice au semnat la Riga un memorandum de înțelegere reciprocă privind anularea restricțiilor de circulație între țări pentru transportul auto, feroviar, aerian și maritim, precum și un memorandum privind colaborarea în chestiunea epidemiei de coronavirus.

Există însă și condiții pentru cei care călătoresc între aceste mici state, care împreună au 6 milioane de locuitori: călătoria e posibilă pentru oricine cu condiția ca în ultimele două săptămâni persoana respectivă să nu se fi deplasat în afara spațiului Baltic, iar pentru verificarea respectării acestor reguli se menține controlul la frontieră.

Spre deosebire de statele baltice, care fac parte toate din Uniunea Europeană și din Spațiul Schengen de liberă circulație, statele balcanice se află în situații diferite: Grecia, Bulgaria și România sunt în UE, dar numai Gecia se află și în Schengen, în vreme ce Serbia a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană, dar drumul ei lung și greu.

Îți mai recomandăm Reluarea turismului în România. Ce reguli ar trebui respectate în hoteluri după redeschidere


Potrivit surselor bulgare, călătoriile care se vor face între cele trei state balcanice, cărora probabil li se va alătura și România, vor avea loc pe baza declarațiilor pe proprie răspundere care să arate că cei care călătoresc nu au fost în carantină nu au simptome de coronavirus, că sunt familiarizați cu situația din țara în care călătoresc și își asumă pe deplin riscul călătoriei.

Premirul român, Ludovic Orban, le-a spus omologilor săi din Grecia, Serbia și Bulgaria că deocamdată legislația autohtonă privitoare la relaxare se află în Parlament, sugerând că abia după ce aceasta trece de legislativ discuțiile pot fi aprofundate.

Cele patru state care mizează pentru deplasarea liberă în Balcani, au împreună peste 27 de milioane de locuitori, ceea ce ar putea însemna complicații mai mari decât între statele baltice, care, în plus, au și o tradiție a cooperării. Cu toate acestea numărul victimelor făcute de coronavirus este mult mai mic decât în statele occidentale: în Grecia au murit 165 de persoane, în Bulgaria 112, în Serbia 234 și în România 1.137.

Îți mai recomandăm Vacanța în pandemie. Când se deschid destinațiile preferate ale românilor și ce se schimbă în turism