Cele două organisme atenționează asupra recomandărilor anterioare prin care se preciza că numirea judecătorilor și a procurorilor în funcții de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experiența și rezultatele obținute”.
Intr-o scrisoare de răspuns către DNA este reiterată opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată.
În același document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă.
Potrivit comunicatului DNA, reprezentanții GRECO susțin că ”situația creată de OUG 7 va fi avută în vedere în următorul raport de evaluare” din vara acestui an, mai exact la reuniunea din 17-21 iunie.
Îți mai recomandăm Proteste în mai multe orașe de solidarizare cu magistrații. Două revendicări - abrogarea OUG 7 și demisia lui Tudorel ToaderDecizia sezizării acestor organisme a fost luată în Adunarea generală a procurorilor DNA din 26 februarie și în temeiul hotărârii Secției pentru procurori a CSM.
În luna aprilie 2018, GRECO a publicat un raport foarte critic privind Justitia din România, în care recomandă ca Secția Specială pentru investigarea magistraților să nu fie înființată.
În raport se spune că o astfel de secție ar putea ”conduce la conflicte de competență cu parchetele specializate”, respectiv DNA, și că ”există temeri ca secția să fie ușor utilizată în mdo abuziv pentru a elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interfera în cauzele importante,sensibile în situația în care reclamațiile împotriva unui magistrat au fost depuse incidental în acea cauză, deoarece ar intra automat in competenta noii secții”.
Guvernul a adoptat marți Ordonanța prin care s-au adus modificări OUG 7, dar în care a rămas controversata Secție specială, care a provocat unele din cele mai ample proteste ale magistraților.