Gripa aviară în România: au fost detectate patru focare secundare

Au fost detectate mai multe focare de gripă aviară în ultima săptămână.

Focarul de gripă aviară descoperit în 6 mai la Ungheni/jud. Mureș, este foarte patogenic, conform unui nou comunicat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). ANSVSA a detectat alte 4 focare.

Probele recoltate de la exploatația din Ungheni sunt confirmate a avea „​patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8”, potrivit ANSVSA. Un număr de păsări au fost duse, se pare, în afara facilității din Ungheni, deoarece acestea au provocat alte patru focare.

​În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației”, menționează comunicatul din 13 mai al Autorității Sanitar Veterinare.

Pe lângă focarul din Cristuru-Secuiesc/ jud. Harghita, ANSVSA a confirmat în 12 mai alte trei focare de gripă aviară în gospodării din localitățile mureșene Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări) și Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).

ANSVSA consideră că răspândirea s-a întâmplat din cauza comerțului cu păsări realizat de intermediari și prin magazine. Același intermediar care a distribuit păsările bolnave din Ungheni către zonele care au devenit focare ar fi distribuit păsări și în alte județe, potrivit ANSVSA.

ANSVSA motivează decizia Consiliului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) de a suspenda comerțul cu păsări vii în întreaga țară timp de 30 de zile, precizând faptul că nu se știe câte focare ar fi putut cauza intermediarul care a distribuit păsări în toată țara.

Decizia CNSU nu afectează activitatea fermelor autorizate, ci doar activitatea intermediarilor și a crescătoriilor din gospodării.

„​ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre”, încheie informarea de presă.

Perioada de restricții va fi redusă doar dacă nu vor mai apărea focare noi de gripă aviară, menționează comunicatul ANSVSA.

Detectarea și răspândirea focarelor

Îți mai recomandăm Gripă aviară în România: primele măsuri. Disputa UDMR-ANSVSA și avertismentul economiștilor

Gripa aviară s-a confirmat într-o fermă de păsări din Ungheni/jud. Mureș, pe 6 mai. Focarul de la ferma cu 180 de mii de păsări a dus vineri la suspendarea de către CNSU a organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii. Suspendarea se va aplica la nivel național pe un termen de 30 de zile.

La nivelul focarului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri de siguranță pentru a preveni răspândirea serotipului H5N8 al gripei aviare: păsările au fost eutanasiate, cadavrele lor au fost incinerate și întreaga facilitate va fi curățată și dezinfectată. Zona din jurul fermei este controlată și mișcarea este restricționată, pentru a reduce posibilitatea răspândirii virusului.

Pe 9 mai, a fost detectat un focar și într-o gospodărie din Cristuru-Secuiesc/ jud. Harghita. Conform anchetelor preliminare ANSVSA, este probabil ca păsările de acolo să fi provenit din ferma din Ungheni. Acolo s-a finalizat eutanasierea păsărilor și curățarea fermei, potrivit ANSVSA.

Deputatul UDMR Magyar Lóránd a contestat în coaliție decizia CNSU, considerând că ar fi prea aspră și că ar afecta activitățile comerciale ale populației. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, a menționat că decizia nu a fost una politică, ci a respectat cele mai bune practici epidemiologice.

La sfârșitul anului trecut, s-a observat creșterea incidenței gripei aviare în Europa - s-au depistat peste 1.000 de focare în 25 de state membre între decembrie și februarie. Focarele au cauzat sincope nu doar în comerțul de păsări vii, ci și în comerțul de carne, ouă și foie gras.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în martie că riscul transmiterii virusului la om este extrem de scăzut. În rarele cazuri în care oamenii sunt infectați cu această tulpină a gripei aviare letale păsărilor, cum s-a întâmplaat recent în Rusia, oamenii sunt ori asimptomatici, ori au simptome foarte ușoare.

Gripa aviară se transmite de la păsări infectate, adesea cele migratoare, către cele sănătoase, dar poate fi transmisă și prin echipament infectat. În majoritatea fermelor autorizate, măsurile de biosecuritate ar trebui să asigure că virusul nu se va transmite la oameni.