1918 Gripa spaniolă- Virusul care a lăsat în urmă în jur de 50 de milioane de morți
Membrii corpului de pregătire a studenților din armata americană poartă măști contra gripei în octombrie 1918, la apogeul celei mai mortale pandemii din istoria modernă.
Soldații britanici și francezi își aprind o țigară la Etaples, în nordul Franței, la începutul Primului Război Mondial. Deși sursa tulpinii de gripă care a devastat lumea în perioada 1918-1920 este contestată, mulți cred că pandemia a început în acest lagăr militar francez.
Tabăra Etaples (foto din 1915) a fost un loc de rotație constantă a soldaților obosiți de război și era localizată alături de ferme pline de rațe, gâște și porci. Celulele porcine au similitudini atât cu păsările, cât și cu celulele umane, iar animalele sunt cunoscute ca intermediari capabili să transmită noi influențe virale de la păsări la oameni.
Pancartă „anti-scuipat” într-o curte a Marinei SUA din 1918. Pe măsură ce virusul a început să se răspândească, a fost supranumit "gripa spaniolă" din singurul motiv că majoritatea țărilor europene au cenzurat fluxul de informații în presă, în timpul războiului. Întrucât Spania era neutră, iar media era liberă la acea vreme, primele rapoarte despre boala letală au apărut acolo.
Un mormânt pentru victimele americane ale virusului în Franța.
Odată cu mișcările în masă ale oamenilor implicați în război, virusul s-a răspândit rapid în aproape toate colțurile lumii și a infectat o treime din populația vremii
Un memorial maori pentru victimele virusului din Noua Zeelandă
Din Noua Zeelandă, boala s-a răspândit în Samoa,o insulă din Pacific, unde a ucis 22% din întreaga populație, de 38.000, în decurs de două luni. În Iran, se estimează că până la 2,4 milioane - care ar fi fost mai mult de 20 la sută din populația țării - au murit. Aproximativ 300.000 de oameni au fost uciși de pandemie în Brazilia, inclusiv președintele ales al țării.
Bărbați aflați într-un lagăr de pregătire a armatei studenților, care s-au îmbolnăvit de gripă, în Colorado în 1918. Estimările numărului de oameni uciși în întreaga lume variază între 17 milioane și 100 milioane.
Un grafic care arată vârful deceselor în toamna anului 1918, când „al doilea val” al virusului a măturat lumea. Gripa a fost deosebit de letală pentru persoanele tinere, vârsta medie a celor decedați fiind în jur de 28 de ani.
Un tânăr grav bolnav în Statele Unite, în noiembrie 1918 Se crede că virusul a declanșat o reacție a sistemului imunitar atât de puternică încât pacienții au fost uciși chiar de anticorpii proprii.
Costul uman teribil este imortalizat în acest tablou de artistul austriac Egon Schiele. Familia, pictată în 1918, îl înfățișează pe Schiele privind cu mândrie spre soția sa, Edith, și către un copil mic. Edith a fost infectată și a murit de gripă, însărcinată în șase luni, pe 28 octombrie 1918. Trei zile mai târziu, Schiele a cedat și el virusului. Avea 28 de ani.
Bărbați aflați la o bază militară a Statelor Unite ale Americii, care fac gargară cu apă sărată - una dintre numeroasele „măsuri preventive” discutabile, destinate să oprească răspândirea virusului.
Un soldat american primește un spray de gât dezinfectant, care ulterior s-ar fi dovedit a fi ineficient.
Corturi pentru găzduirea pacienților cu gripă, în Arkansas în 1918. Fără vaccin împotriva virusului și a antibioticelor, doar izolarea și igiena personală au fost eficiente pentru a reduce răspândirea gripei spaniole.
Măștile sunt utilizate ca măsură de precauție împotriva gripei în statul Washington, în perioada 1918-1919. Răspândirea virusului s-a încheiat în 1920.
Microbiologul Terrence Tumpey studiază un eșantion al virusului gripei din 1918. În 2005, tulpina a fost reconstruită după ce oamenii de știință au extras țesutul pulmonar de la victimele pandemiei care au fost îngropate în afara unui sat îndepărtat din Alaska.
Înainte de izbucnirea coronavirusului, care a luat naștere în China la sfârșitul anului 2019, Tumpey a spus: „Cred că trebuie să ne preocupăm cu adevărat și de unele dintre virusurile gripei aviare pe care le vedem în Asia. Dacă unul dintre aceste virusuri s-ar adapta pentru a se răspândi eficient de la om la om, atunci vom avea o altă pandemie. "
Persoanele care prezintă simptome de coronavirus, în carantină în orașul chinez Wuhan în februarie 2020. Coronavirusul a ucis mai mult de 3.000 de oameni în China.