Un grup de protestatari sârbi a pătruns în sediul televiziunii publice de stat. VIDEO

Your browser doesn’t support HTML5

Protestatarii din Serbia intră în sediul televiziunii de stat

Președintele sârb Aleksandar Vucic se va adresa națiunii la o zi după ce protestatarii antiguvernamentali au ocupat, pentru scurtă vreme, postul național de televiziune acuzând reportaje părtinitoare și cerând o presă liberă și independentă.

Forțele speciale ale poliției au ajuns la sediul postului public RTS, din centrul Belgradului, și s-a îndreptat către manifestanti, care îi includea și pe lideri ai Aliantei pentru Serbia, o grupare care cuprinde aproximativ 30 de partide și mișcări, potrivit RFE/RL.

După ce poliția pare că încearcă să negocieze cu liderii opoziției, au început să îi evacueze pe protestatari cu forța.

Unii dintre liderii opoziției care au păstruns în sediul televiziunii au spus că nu vor părăsi clădirea până când nu li se va permite să vorbească în direct.

Potrivit agenției germane de presă dpa, doi lideri ai opoziției, fostul primar al Belgradului, Dragan Djilas și parlamentarul de drepta Bosko Obradovic au refuzat să plece și au fost scoși afară de către poliție.

În fața clădirii, oamenii s-au adunat pentru a protesta față de acțiunea poliției, stând pe pământ cu fața către forțele de ordine, care blocau intrarea în clădire într-un număr mare, însă fără a deveni violenți.

Protestele au început în Serbia în decembrie anul trecut, manifestanții cerând mai multă libertate pentru presă și pentru instituțiile independente, dar și demisia lui Vucic și alegeri transparente.

Manifestațiile săptămânale, unele dintre ele inedite, au început în momentul în care un politician al opoziției a fost bătut, în luna noiembrie, de către persoane necunoscute. Protestatarii l-au acuzat pe Vucic că reprimă libertățile democratice și controlează presa. Acesta a negat acuzațiile.

Vucic a încercat să se afișeze ca un reformator pro-Uniunea Europeană, în timp ce încearcă să mențină relații bune cu aliatul tradițional, Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Protest „lipicios” în Serbia