Grupuri de refugiați ucraineni au ajuns în vestul României. Timișorenii au strâns donații pentru Cernăuți

Peste 100 de refugiați ucraineni sosiți în Gara de Nord din Timișoara în 10 martie au fost luați în grijă de coaliția „Timișoara pentru Ucraina”

Un tren cu 114 refugiați ucraineni a sosit în Gara de Nord Timișoara, joi seara, de la București. Grupul a fost preluat de autorități și de Asociația LOGS pentru cazare și ajutor umanitar, după două apeluri către centrul de sprijin „Timișoara către Ucraina”. Vineri mai rămăseseră 38 de persoane.

Primăria Timișoara prin Direcția de asistență socială a organizat începând cu 4 martie un centru de ajutor non-stop pentru refugiații ucraineni în zona Gării de Nord. Locul are amenajată sală de așteptare și câteva facilități pentru cei sosiți de departe.

Campania „Timișoara pentru Ucraina”, care reunește peste 35 de organizații, firme și instituții publice, a pus la dispoziție platforma electronică unică timisoarapentruucraina.ro pentru înscrierea ofertelor de ajutoare, cazare, voluntariat. Funcționează și un Call Center și precum numărul de urgență 0356 993.

O noapte lungă

Refugiații sosiți la Timișoara, dintre care 64 copii, au fost întâmpinați de autorități locale și județene, precum și de reprezentanți ai unor locuri de cazare – hoteluri, cămine etc. Oamenii au fost hrăniți, întrebați despre planurile lor și însoțiți la cazare.

„A fost o noapte lungă dar Coaliția Timișoara pentru Ucraina s-a mobilizat. Zeci de profesioniști și voluntari au organizat, transportat, cazat și oferit informații acestui grup de oameni”, a subliniat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Joaca atenuează traumele. Refugiații au fost primiți la Centrul de suport Timișoara pentru Ucraina

Toate locurile de cazare au fost vizitate și verificate pentru a fi sigure și adecvate. Refugiații trebuie să se simtă în siguranță, spun organizatorii centrului.

„Până la 3 dimineața am transportat familii la cazare, ulterior spre gară. Majoritatea a plecat cu trenul spre Budapesta în dimineața aceasta. Inițial au plecat 65 de persoane, acum încă 16. Nu există deocamdată cereri de azil”, ne-a declarat Flavius Ilioni-Loga, de la Asociația LOGS, organizație care coordonează Centrul de suport pentru ucraineni.

Îți mai recomandăm Fotogalerie. Cum arată orașele părăsite de refugiații ucraineni

Ajutor pentru orașul înfrățit Cernăuți

Platforma unică „Timișoara pentru Ucraina” colectează donații pentru Cernăuți, oraș de suflet pentru români, situat în sudul Ucrainei, unde locuiește o importantă minoritate românească.

Timișoara este oraș înfrățit cu orașul Cernăuți din anul 2011. Presa internațională transmitea acum două zile că locuitorii orașului ridicau baricade, pregătindu-se pentru un posibil atac al armatei rusești.

81 de refugiați au plecat vineri spre alte destinații via Budapesta din Gara de Nord Timișoara

Contactat de administrația de la Timișoara, primarul Roman Klichuk a solicitat echipamente medicale și de protecție civilă.

Pe platforma timisoarapentruucraina.ro sunt vizibile donațiile care se ridicau în 11 martie la aproximativ 390.000 lei, cât și achizițiile făcute: generatoare de curent, încălzitoare, corturi de mari dimensiuni, medicamente și tehnică medicală, saci de dormit, saltele etc. Sumele cheltuite sunt afișate transparent.

După ce totul se va termina, ne vom întâlni în orașul liber, Cernăuți”. Roman Klichuk, primar Cernăuți

Un prim transport este gata pentru orașul fratern Cernăuți.

Primarul Cernăuțiului le-a transmis timișorenilor un mesaj emoționant: „Îi vom înfrânge cu inimile noastre fierbinți și victoria va fi a noastră.

Îți mai recomandăm Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

Migrația din Siria, Irak, Afganistan continuă

Poliția de frontieră din Punctul de trecere Nădlac II a depistat în zorii zilei de vineri, 11 martie, un transport de materiale textile cu un camion înmatriculat în Turcia în drum spre Spania, prin Ungaria.

Controlul detaliat a scos la iveală o încercare de trecere frauduloasă a unui număr de 29 de bărbați ascunși între mărfuri. Migranții proveniți din mai multe state ca Siria, Egipt, Irak, Yemen, Guineea, Congo sperau să treacă în Ungaria iar de acolo să ajungă în diverse țări din vestul Europei.

Migrația ilegală spre Europa occidentală a afganilor, irakienilor, sirienilor continuă

Polițiștii de frontieră desfășoară anchete în cazul infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Și șoferul turc trebuie să răspundă la întrebări.

Traficul de la PTF Nădlac II se desfășoară cu dificultate pe sensul de ieșire. Trafic.ro consemna vineri la prânz 90 de minute timp de așteptare. La PCTF Borș, în județul Bihor, timpul de așteptare depășește 100 de minute la ieșire spre Ungaria.

După ce au renunțat la solicitarea pașapoartelor biometrice, autoritățile ungare au decis de marți, 8 martie, controale amănunțite a refugiaților ucraineni la granița cu țara noastră.