Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, participă la summitul BRICS

Reuniunea BRICS se desfășoară la Kazan, în Rusia.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ajuns miercuri dimineaţa în Rusia, pentru a asista la summitul BRICS din Kazan, au anunţat, miercuri, autorităţile locale pe rețeaua Telegram, preluate de AFP.

Antonio Guterres a anunțat va discuta cu „liderii care participă la summit”, conform comunicatului ONU de marţi, 22 octombrie. El a fost întâmpinat la sosirea la Kazan de Farid Muhametşin, preşedintele parlamentului republicii autonome Tatarstan.

Kremlinul a anunţat la o întrevedere care ar avea loc joi, între Antonio Gutteres și Vladimir Putin, în timpul căreia se va discuta despre Ucraina. Va fi prima întâlnire directă între cei doi, din aprilie 2022 – la două luni după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei – încoace.

Vladimir Putin declarase atunci că el crede într-un rezultat „pozitiv” al negocierilor cu Ucraina. De atunci, Moscova şi Kievul au întrerupt orice negociere, iar poziţiile lor par a fi ireconciliabile.

La Kazan, „secretarul general al ONU își va reafirma poziţiile sale binecunoscute asupra războiului în Ucraina şi condiţiile pentru o pace justă fondată pe carta şi rezoluţiile Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, a subliniat, marţi, unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Farhan Haq.

Antonio Guterres și-a exprimat, de mai multe ori, disponibilitate de a media negocieri între Rusia și Ucraina. Secretarul general al ONU a subliniat, în repetate rânduri, că anexarea de către Rusia a unor teritorii ucrainene „nu îşi are locul în lumea modernă”. „Războiul din Ucraina rămâne o rană deschisă în inima Europei”, a declarat el în februarie.

Ministerul Afacerilor Externe ucrainean a calificat participarea lui Guterres la summitul BRICS ca fiind „o alegere proastă”. „Aceasta nu face decât să prejudicieze reputaţia ONU”, a scris ministerul pe platforma socială X.

Vladimir Putin vrea să demonstreze în timpul acestei reuniuni BRICS eşecul politicilor occidentale de sancționare şi au izolare a ţării sale. Putin s-a întâlnit, marţi, cu mai mulţi lideri, printre care preşedintele chinez Xi Jinping şi premierul indian Narendra Modi.

BRICS a fost înființat în 2009 de patru țări - Brazilia, Rusia, India și China. În 2010 s-a alăturat Africa de Sud.

În 2024, șase noi țări s-au alăturat BRICS, extinzând grupul și consolidându-i influența globală - Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Grupul BRICS a fost creat pentru a promova cooperarea economică, politică și socială între națiuni în curs de dezvoltare, care au un impact semnificativ asupra economiei mondiale.

Îți mai recomandăm Vladimir Putin găzduieşte Summitul BRICS în Rusia. Participă și președintele Iranului

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.