Guvernul de la Chișinău, condus de Ion Chicu, a intrat în funcțiune, după votul din Parlament și depunerea jurământului în fața președintelui Igor Dodon, care a numit în noul executiv jumătate din consilierii săi. Blocul ACUM, pro-european, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, a rămas în opoziție.
Noul guvern, venit la putere după ce a fost respinsă în Parlament prin moțiune de cenzură procedura asumării răspunderii de către Maia Sandu, ar urma să aibă un mandat scurt, de doar un an, până la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
62 de deputați ai Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat și-au dat votul astăzi pentru instalarea noului guvern condus de Ion Chicu, care va fi însă un guvern minoritar, democrații spunând că îi vor pune mereu condiții pentru a-i acorda sprijin parlamentar.
Noul premier a spus că vrea să „intensifice” apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, dar să îmbunătățirea și relația cu Rusia. Mai mult de jumătate dintre membrii noului guvern sunt foști consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar unii, inclusiv premierul Chicu, au făcut parte din vechea guvernare condusă de PD.
Igor Dodon le-a trasat membrilor Cabinetului Chicu o foaie de parcurs, pe care se află sunt creșterea veniturilor populației, spargerea monopolurilor și combaterea contrabandei și creșterea nivelului de siguranță a cetățeanului.
Al patrulea vizează reformele din domeniul justiției, Dodon referindu-se direct la procedurile de numire în funcțiile de vârf din sistemul judiciar. „Cei care au condus Guvernul în ultimele cinci luni au mers pe aceeași cale, au elaborat documente care nici măcar nu au corespuns bunelor practici internaționale și Moldova a primit critici dure din partea Comisiei de la Veneția. Domnule ministru al justiției, vă solicit ca de urgență să revizuiți proiectul de reformare a justiției, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, vă rog pe toți cei din Guvern sa învățați din greșelile comise în aceste 5 luni și să nu mai avem astfel de erori în organizarea concursurilor pentru funcții importante, erori care au afectat grav imaginea si credibilitatea Guvernului, atît în plan intern, cat si in cel extern.