Potrivit anunțului inițial dat de liderii Coaliției, de la 1 iulie Guvernul amână pentru 9 luni ratele la bănci pentru populație și companiile cu dificultăți financiare și va acorda un sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei. În această categorie se încadrează aproximativ 3,2 milioane de români.
Printre alte măsuri precizate de Guvern, se numără:
- Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
- Suspendarea angajărilor la stat;
- Creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
- O creștere de câteva sute de lei a salariului personalului TESA, al profesorilor și polițiștilor.
- Acordarea unui „sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public”;
- Accelerarea atragerii și cheltuirii fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. „În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”.
Într-o clarificare ulterioară dată Europei Libere, Guvernul a precizat că 60% din pachetul de 17,3 miliarde de lei dat pe luna mai urmărește să susțină economia românească. Pachetul urmărește să stimuleze investițiile și să asigure dezvoltarea mediului de afaceri.
Experții consultați inițial de Europa Liberă susțineau, însă, că, deși o parte din măsuri sunt necesare pentru a combate datoria publică de peste 50% a statului român, măsurile sunt văzute ca o unealtă populistă, liderii neștiind „cum o să le implementeze, dacă și când”, potrivit analistului economic Dragoș Cabat.
Îți mai recomandăm Un miliard de promisiuni | Liderii coaliției anunță măsuri neexplicate. Economist: Populism și joc de imagineSpre exemplu, în postarea inițială, Guvernul nu a oferit niciun fel de explicație legată de în ce constă diferența de salariu oferită bugetarilor. Experții precizează, de asemenea, că noile măsuri vor contribui implicit la creșterea inflației.
„Când dai bani nu ajuți la combaterea inflației, ci alimentezi în continuare inflația, dar poți să zici că-i ajuți pe cei cu venituri mai mici, adică pensionarii, deși pensionarii nu sunt cei cu veniturile cele mai mici din societatea românească. Sunt oamenii care nu muncesc și cei care muncesc pe salariul minim, dar asta e altă poveste”, preciza analistul economic consultat de Europa Liberă.
Guvernul a clarificat ulterior felul în care multe dintre măsuri se vor aplica. În răspunsul său către Europa Liberă, acesta a confirmat că pensionarii vor primi o sumă unică în valoare de 700 de lei în loc de un ajutor lunar în valoare de aceeași sumă.
Iar pentru colectarea a 10 miliarde de lei, liderii Coaliției au spus că vor implementa proiecte precum Radarul Mărfurilor și extinderea E-Factură pentru relația business-to-business începând de la 1 iulie. Guvernul se arată încrezător în felul în care vor fi colectate cele 10 miliarde de lei pentru bugetul de stat.
„Creșterea colectării este obiectiv asumat prin programul de guvernare, iar măsurile deja luate de Guvern produc rezultate. În primul trimestru al anului 2022, veniturile bugetare au crescut cu 21,3% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Cât despre creșterea veniturilor polițiștilor, sindicatele profesorilor și polițiștilor se opun noilor măsuri. Sindicatele profesorilor au anunțat, de altfel, că vor ieși la protest miercuri, în semn de protest față de veniturile mici ale dascălilor români. În cazul polițiștilor, creșterea veniturilor ar fi de 150 de lei, iar noua mărire le-ar tăia din norma de echipament în valoare de 250 de lei.
Îți mai recomandăm Vacanța 2022, cu până la 25% mai scumpă. Ce preferă româniiGuvern: Uniforma polițiștilor nu intră în drepturile lor salariale
În contextul „diferenței de salariu” oferite în plus bugetarilor, liderii Coaliției au explicat că suma reprezintă un sfert din diferența dintre suma prevăzută în grila pentru 2022 din Legea 153.2017 și plata salariului. Măsura ar urma să beneficieze aproape 1,2 milioane de bugetari, iar impactul bugetar va fi de 2,3 miliarde de lei.
Guvernul a precizat că uniforma/echipamentul polițiștilor se acordă gratuit, nefiind incluse în categoria de venituri și nefăcând, așadar, parte din drepturile salariale ale angajaților.
„În cadrul legal incident drepturilor de echipare (Hotărârea Guvernului nr.1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, republicată, cu modificările și completările ulterioare), la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-au dispus măsuri pentru introducerea în procesul de confecționare al uniformei/echipamentului a unor materiale cu proprietăți adaptate la specificul misiunilor”, se arată în continuarea răspunsului dat de Guvern Europei Libere.
Potrivit Guvernului, noile uniforme și echipament au ca scop diminuarea riscurilor survenite ca urmare a desfășurării misiunilor pe teren. Echipamentul nou ar urma să intre în circulație începând cu luna iulie 2022.