Reprezentanții patronatelor și ai întreprinzătorilor: Guvernul ar trebui să-şi facă ordine în propria curte

Întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții patronatelor și ai întreprinderilor mici și mijlocii.

Guvernul trebuie să fie primul care să dea un exemplu în ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului de stat şi mai ales a cheltuielilor, spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, după întâlnirea avută marți cu premierul Marcel Ciolacu, alături de reprezentanții Confederației Patronale Concordia.

„Ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte. (...) trebuie să lucrăm împreună, fiecare dintre noi avem ceva de făcut, fiecare dintre noi putem să contribuim. Dânşii ştiu mai bine unde pot face economii”, a declarat, la finalul consultărilor, Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia.

Florin Jianu a spus că, împreună cu partenerii de discuții, a cerut stabilitate şi predictibilitate.

„Orice fel de necesară modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024, acesta este mesajul pe care noi l-am transmis. Apoi, Guvernul trebuie să dea primul exemplul în ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului de stat şi mai ales a cheltuielilor.”

Cât privește fondurile europene, Jianu a amintit că din perioada 2021 -2027 nu s-a cheltuit niciun euro.

Totodată, el a criticat înființarea de agenții și de posturi plătite de la bugetul de stat și a făcut un apel la echitate în raport cu mediul privat, care rămân constant în solicitările sale către guvern, căruia îi cere să nu mai schimbe regulile în timpul jocului.

„S-au promis 490 de apeluri în valoare de 36,8 miliarde de euro şi nu s-a cheltuit niciun euro, în continuare se fac agenţii, în continuare sunt angajări la bugetul de stat, or ceea ce noi am solicitat din partea mediului privat a fost echitate.

Faptul că schimbi nişte lucruri în timpul anului fiscal poate duce la închiderea multor companii şi pierderea competitivităţii şi locurilor de muncă. Acestea sunt lucrurile pe care noi le transmitem.”

El a cerut Guvernului să spună public care sunt măsurile asumate pe care le propune mediului de afaceri, iar acestea să fie însoţite de analize de impact.

Posibile măsuri fiscale aflate în discuție în coaliția PSD-PNL

  • Introducerea CASS (Contribuția la asigurările de sănătate) pentru lucrătorii din construcții și agricultură.
  • Introducerea CASS pentru tichetele de masă.
  • Majorarea TVA-ul la restaurante și hoteluri de la 9% la 19%.
  • Majorarea taxelor pentru jocurile de noroc.
  • Majorarea accizelor la alcool și tutun.
  • Majorarea TVA-ului la produsele care conțin zahăr.
  • Scăderea plafonului la microîntreprinderi, de la 500.000 la 100.000 de euro.
  • Eliminarea tichetelor de vacanță.
  • Eliminarea TVA-ului redus la agentul termic.
  • Cresterea impozitarii IMM-urilor în perioada de criză economică, de la 8% la 10%

Jianu a spus că refuză să comenteze o măsură anume, „pentru că am avut o inflaţie de măsuri, foarte multe întrebări cu privire la o măsură sau alta.”

Premierul Marcel Ciolacu a avut, marţi, consultări cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, în continuarea dialogului de până acum cu reprezentanţii marilor retaileri, ai industriei construcţiilor şi cu cei ai industriei alimentare.

Îți mai recomandăm Concordia: Legile populiste adoptate de Senat, pericol pentru economie
Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.