Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență compensarea prețului la energie electrică. Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că ia în calcul și plafonarea prețului la gaz, însă o decizie finală în acest sens nu a fost luată.
„Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema (de compensare - n.r.) cu o soluție pentru compensarea clienților non-casnici, în special IMM-uri. Până acum am vorbit de clienții casnici. Ministerul Muncii trebuie implicat pentru că e vorba de compensare a consumatorului casnic și ne gândim să facem acest lucru cât mai simplu”, a spus premierul Florin Cîțu într-o conferință de presă susținută după ședința de miercuri a Guvernului.
Îți mai recomandăm Prețuri fixe pe un an la energie electrică și gaz, dublate printr-o „notificare”„Să ne asigurăm că IMM-le și persoanele fizice nu vor plăti toată factura la energie electrică în această iarnă.” El a spus că se caută soluții pentru ca măsura să fie „cât mai puțin invazivă în piață”. Este o „situație specială care necesită măsuri speciale”, a conchis premierul.
Cât privește plafonarea prețului la gaze, pentru a găsi cele mai bune soluții Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea o discuție în acest sens cu Comisia Europeană, a spus premierul, pentru ca măsura să nu producă dezechilibru pe piață, să fie „cât mai puțin invazivă”.
„Am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru împreună cu Consiliul Concurenței vor discuta și cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Am vrut să avem și această variantă. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile la energie și gaze au crescut. Pentru consumatorii casnici și non-casnici în special până în 31 martie”, a spus premierul.
În urmă cu două săptămâni, premierul Florin Cîțu spunea că nu va plafona prețurile la energie și gaze, dar că trebuie definitivată rapid soluția pe termen scurt pentru compensarea facturilor pentru iarnă.
„Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile”, spunea premierul pe 31 august la finalul unei ședințe de guvern.
Atunci, el punea creșterea prețului facturii pe seama „transferului unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri."
Măsurile guvernului, anunțate miercuri, vin ca urmare a valului scumpirilor din energie și gaze care afectează întreaga țară.
Îți mai recomandăm De ce a crescut prețul la energie electricăMinistrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat încă de săptămâna trecută că Guvernul va compensa facturile la electricitate pentru românii cu venituri medii sau consum mediu, începând cu 1 noiembrie.
El a arătat că sunt în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an.
Ministrul a susţinut că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi sau votată în timp util.
„Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel divident suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a spus ministrul Energiei.
Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, ministrul a spus că pentru o „ compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele”.
Piața angro de electricitate a înregistrat lună de lună maxime istorice și a ajuns la un nivel mediu de 183 lei / MWh în august 2021, de trei ori mai mare decât cel din urmă cu un an. De asemeni, gazele naturale s-au scumpit ca urmare a scăderii producției interne.
Îți mai recomandăm Țară în service | Marii câștigători de pe piața energiei. Cum au ajuns firme cu zero angajați să distribuie electricitate în RomâniaScumpirile de pe piața angro se vor reflecta și în facturi pe măsură ce contractele încheiate pe termene de un an sau de șase luni vor expira.
Spania a decis deja plafonarea prețurilor la gazele naturale, la pachet cu reducerea taxelor și redirecţionarea profiturile companiilor energetice, pentru a scade presiunea creșterii prețurilor la utilităţi, a anunţat premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, citat de Reuters.
Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.