Guvernul alocă 500 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru programe de investiții

Guvernul a decis luni să aloce 500 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului pentru continuarea derulării unor programe de investiții.

Astfel, se alocă bani din fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetelor a trei programe de dezvoltare:

  • 175 milioane lei pentru programul național de dezvoltare locală,
  • 100 milioane lei pentru programul național de investiții Anghel Saligny,
  • 200 de milioane lei pentru programul național de construcții de interes public sau social,
  • 25 de milioane de lei se alocă pentru credite de angajament și bugetare, pentru finanțarea cheltuielilor de personal, precum și pentru plata sentințelor judecătorești rămase definitive și irevocabile.

Printr-o altă hotărâre, se suplimentează, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pe anul în curs, cu suma de 400 milioane lei, pentru onorarea cererilor de plată sau rambursare depuse de beneficiari, pentru acoperirea parțială a sumelor indisponibile la momentul actual, până la rectificare bugetară aferentă anului 2023.

Fondurile sunt necesare pentru efectuarea plăților către beneficiari prin Programul Operațional Regional și din Programul Operațional Infrastructură Mare.

Fonduri suplimentare se alocă și pentru susținerea activității sportive de performanță.

În acest sens se suplimentează, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, bugetul Agenției Naționale pentru Sport cu 30 de milioane lei pentru cheltuielile aferente lunilor septembrie și octombrie.

Aceste fonduri sunt destinate încheierii contractelor cu federațiile sportive naționale pentru finanțarea competițiilor care constituie criterii de calificare la campionatele mondiale, la campionatele europene și alte competiții cuprinse în calendarul sportiv internațional, precum și pentru susținerea activității de pregătire pentru finanțarea anului preolimpic.

Îți mai recomandăm Pachetul de legi fiscale, adoptat de Guvern. Aviz negativ al CES. Salariul minim în construcții și agricultură va fi dat prin OUG