Guvernul de la Chișinău aprobă noua strategie de apărare: ce spune aceasta despre Rusia, Ucraina, România, NATO și UE

Imagine de la unul din poligoanele Armatei Naționale a R. Moldova, unde s-a desfășurat exercițiul internațional „JCET 2024”

Guvernul Republicii Moldova a avizat Strategia națională de apărare pentru următorii 10 ani, în care se spune că „politica agresivă a Federației Ruse” reprezintă principala amenințare, în timp ce NATO „este pilonul central stabilizator, în asigurarea securității și stabilității în regiune”.

Strategia aprobată de guvern pe 17 iulie identifică drept un risc major o „posibilă extindere” a acțiunilor militare ruse din Ucraina „în special în regiunea Odessa” și „stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele R. Moldova”.

Altă amenințări majore la adresa „securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice” sunt, în cuvintele strategiei, „operațiile de tip hibrid” ale Rusiei desfășurate „direct sau prin intermediul unor interpușilor locali”.

Anul trecut, Curtea Constituțională a scos în afara legii Partidul Șor, la cererea guvernului Recean, formațiunea oligarhului fugar fiind acuzată de tentative de destabilizare a R. Moldova în interesul Rusiei.

După aprobarea strategiei de apărare în ședința de guvern din 17 iulie, premierul Dodin Recean a spus că este și „un proiect foarte important pentru educația civică, dezvoltarea patriotismului, dar și coeziunii sociale”.

Într-un paragraf separat al strategiei, sunt amintite drept „amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale” forțele ruse din regiunea transnistreană, „precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional” din stânga Nistrului, care ar avea „capacitate operațională considerabilă”.

În ședința de guvern, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că strategia identifică principalele riscuri și amenințări, dar și soluții, inclusiv creșterea cheltuielilor pentru apărare la 1% din Produsul Intern Brut până în 2030, de la 0,55 % în prezent.

Ministrul Nosatîi a mai spus că majorarea cheltuielilor trebuie să aibă ca scop modernizarea forțelor armate, sprijinită deja și prin ajutoare occidentale.

Moldova a întărit „considerabil” relația cu NATO și mizează mai departe pe sprijinul Alianței Nord-Atlantice printr-un parteneriat special.

Neutră prin constituție, R. Moldova nu-și propune aderarea la NATO, dar Nosatîi a spus că „integrarea în arhitectura de securitate și apărare a UE” este un obiectiv prevăzut de strategie.

Despre România, țară membră și a UE și a NATO, strategia spune că este un „partener esențial pentru R. Moldova”, iar relația cu ea în domeniul apărării „cunoaște o dezvoltare semnificativă”, în timp ce „un dialog intens cu Ucraina” este descris drept „vital”.

După avizul pozitiv primit în guvern, strategia de apărare, parte a celei mai ample privind securitatea națională, va intra în dezbaterea parlamentului pentru a fi aprobată sub formă de lege (AE).

Știre publicată de serviciul moldovenesc al Europei Libere.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.