Guvernul dă bani suplimentari pentru fermierii afectați de secetă

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat la ședința de Guvern de miercuri că Executivul alocă fonduri suplimentare pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă.

„Efortul financiar este de 2 miliarde de lei. În plus, sprijinim peste 17.000 de fermieri prin reducerea costurilor pentru motorina folosită în agricultură, în valoare de 190 de milioane de lei”, a spus premierul Ciolacu în deschiderea şedinţei.

În plus, 2 miliarde de lei vor merge spre programele PNDL şi Anghel Saligny, iar 560 de milioane de lei, către Consiliile Județene şi consiliile locale din Capitală, pentru cheltuielile cu serviciile sociale.

„Acoperim cheltuielile cele mai importante: cu sistemul de protecţie a copilului, cu centrele de zi şi cele rezidenţiale pentru persoanele cu handicap şi căminele pentru vârstnici”, a arătat prim-ministrul.

De asemenea, peste 5.2 miliarde de lei sunt alocate pentru şantierele de pe Autostrada Moldovei şi Autostrada Transilvania.

Guvernul intenționează de asemenea să solicite bani din Fondul European de Solidaritate, pentru pagubele produse de inundaţiile din luna septembrie, din judeţele Galaţi şi Vaslui.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că cererea de asistență trebuie să fie transmisă până la 1 noiembrie.

„Avem deja alocaţi 1,5 miliarde de euro”, a subliniat premierul în şedinţă. „Cer tuturor autorităţilor implicate să finalizeze rapid centralizarea datelor. Vreau să avem săptămânal o informare clară, ca să ne încadrăm în termenul final de 1 noiembrie”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a mai anunțat că Guvernul sprijină Biserica Ortodoxă Română pentru a cumpăra două imobile, în Franţa şi în Italia.

Şeful Executivului a precizat că imobilul din Paris va fi transformat într-o şcoală românească şi va contribui la păstrarea identităţii spirituale, culturale şi lingvistice a românilor din Franţa.

„Cel din Roma va găzdui un centru social rezidenţial pentru mamele şi copiii care vin la tratament la Spitalul Pediatric Bambino Gesù”, a mai arătat Marcel Ciolacu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.