Parlamentarii opoziției au dat jos guvernul care a preluat puterea în urmă cu doar șase luni, după ce coaliția de guvernământ și-a pierdut majoritatea din cauza disputelor privind cheltuielile bugetare și deblocarea aderării Macedoniei de Nord la UE.
Aceștia au acuzat guvernul că nu a implementat politici fiscale și economice pentru a controla creșterea inflației în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.
Bulgaria se confruntă acum cu a patra rundă de alegeri generale din aprilie 2021, punând în pericol milioane de euro din fondurile de redresare ale UE și planurile sale de a adopta euro în 2024.
„Acest vot este doar un pas mic într-un drum foarte lung”, a spus Petkov în urma votului. „Ceea ce nu reușesc să înțeleagă este că nu aceasta este modalitatea de a câștiga poporul bulgar”.
Petkov, absolvent de la Harvard de 42 de ani, care a promis să combată corupția, a adoptat o poziție puternică pro-europeană și pro-NATO de când Rusia a invadat Ucraina, o poziție neobișnuită pentru o țară tradițional prietenoasă față de Moscova.
Petkov și-a demis ministrul apărării în februarie pentru că a refuzat să numească „război” invazia rusă a Ucrainei, a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei și a acceptat să repare mașinile militare grele ale Ucrainei, fără să trimită arme la Kiev.
Blocajul politic care a urmat ar putea împiedica, de asemenea, eforturile Bulgariei de a asigura fluxuri stabile de gaze naturale după ce Moscova a tăiat livrările de gaze către țară, care depindea aproape în totalitate de gazul rusesc, din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.
Viceprim-ministrul Assen Vassilev și-a exprimat speranța că parlamentul va vota în continuare pentru aprobarea modificărilor bugetare elaborate pentru a crește pensiile de stat și a sprijini gospodăriile pe măsură ce prețurile alimentelor și carburanților cresc.
Fostul partener de coaliție ITN a părăsit guvernul după ce l-a acuzat pe Petkov că nu ține cont de interesele Bulgariei, făcând presiuni pentru ridicarea vetoului asupra discuțiilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE, sub presiunea aliaților săi UE și NATO.
Petkov a susținut că orice decizie privind dreptul de veto ar trebui supusă la vot în parlament.
Miercuri, principalul partid de opoziție GERB a declarat că va sprijini ridicarea dreptului de veto, dar certurile politice au împiedicat o dezbatere pe această problemă.
Parlamentarii se vor întâlni din nou joi pentru a discuta dacă Sofia ar trebui să deblocheze aderarea Skopiei la UE.
Petkov va menține dreptul de veto al Bulgariei la summitul UE din această săptămână, cu excepția cazului în care parlamentul îi va acorda un alt mandat.
Președintele Rumen Radev este obligat să convoace alegeri în termen de două luni și să numească o administrație provizorie în cazul în care Petkov nu reușește să găsească o majoritate pentru un nou cabinet și dacă alte două partide din parlament nu pot forma un guvern.
Moțiunea împotriva coaliției de guvernământ a fost propusă de partidul GERB al fostului prim-ministru Boiko Borissov, care beneficiază de o creștere în sondaje alături de partide proruse precum Renașterea naționalistă într-o societate polarizată de problemele economice și de războiul din Ucraina.