Guvernul extinde plafonarea adaosului comercial

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea numărului de produse la care se aplică plafonarea adaosului comercial.

Guvernul va prelungi, vineri, limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu trei luni, iar lista va fi extinsă cu şapte produse, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. Scopul, spune premierul, este acela de a proteja puterea de cumpărare a românilor.

„Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă trei luni şi extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21”, a spus premierul Marcel Ciolacu înainte de ședința de Guvern de vineri.

El a afirmat că, potrivit datelor statistice oferite de INS, măsura de plafonare a adaosului a avut efectele aşteptate.

„Am oprit creşterea excesivă a preţurilor pentru alimente, iar pentru multe din produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanţiale de preţ. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură”, a mai afirmat premierul.

În plus, Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va limita la 5% adaosul comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui şi carne de vită importante vrac şi care nu sunt procesate în România.

„Acest Guvern nu poate susţine practica speculativă a unora de a importa ieftin şi a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a explicat Marcel Ciolacu.

Toate aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă prin care se vor prelungi cu trei luni plafonările la unele produse alimentare de bază.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat se va extinde cu următoarele: orez - bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5 - 1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată.

Îți mai recomandăm Guvernul scoate varza murată de pe lista produselor cu adaos comercial mic și adaugă perele și carnea tocată

Limitarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază a fost una dintre primele măsuri anunțate de Marcel Ciolacu după ce a preluat funcția de prim-ministru. Scopul declarat a fost acela de a proteja puterea de cumpărare a românilor, puternic afectat de inflație și scumpiri.

Deși premierul spune că măsura își arată efectele benefice asupra puterii de cumpărare a românilor, analiștii economici au criticat inițiativa. Ei au spus că e o intervenție brutală a statului în mecanismele pieței.

Mai mult, specialiștii avertizează că, în ciuda unor ieftiniri obținute pe termen scurt, pe termen mediu și lung, dacă măsura se menține, s-ar putea ajunge la penurie de produse și la scumpirea altor produse.

Îți mai recomandăm Alimente de bază mai ieftine începând de marți. Intră în vigoare plafonarea adaosurilor comerciale