Hamas studiază propunerea de armistițiu în Gaza. Iranul avertizează că va răspunde dacă e atacat. Houthi continuă atacurile în Marea Roșie

Palestinienii ajung în orașul Rafah, din sudul Gazei, fugind din fața ofensivei israeliene din orașul Khan Younis. 24 ianuarie 2024

Atacurile forțelor militare israeliene continuă în Gaza cu lovituri aeriene în nordul și sudul enclavei palestiniene. Grupul palestinian Hamas a anunțat că a primit și studiază o nouă propunere de încetare a focului și eliberare a ostaticilor din Gaza trimisă de mediatorii conflictului.

Vizate de atacurile israeliene sunt unele părți ale orașului Khan Younis din sud și cartiere ale orașului Gaza, notează Reuters. Avioanele israeliene au bombardat, de asemenea, zone din tabăra de refugiați Al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, potrivit relatărilor locuitorilor din zonă.

Tancurile au continuat să bombardeze zonele din jurul spitalului Nasser, cel mai mare spital care încă funcționează în sudul Fâșiei Gaza, iar mass-media Hamas a declarat că 17 palestinieni au fost uciși în Khan Younis începând de marți seara.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au ucis cel puțin 25 de militanți palestinieni în Gaza în ultimele 24 de ore și că trei soldați israelieni au fost uciși în luptele din părțile de nord și de sud ale enclavei.

Astfel, numărul soldaților israelieni uciși de la începutul ofensivei terestre în Gaza a ajuns la 224.

De cealaltă parte, o nouă inițiativă de armistițiu și returnare a ostaticilor israelieni din Gaza a fost formulată și trimisă organizației militante Hamas.

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că este vorba despre un armistițiu în trei etape, în timpul căruia grupul va elibera mai întâi civilii rămași printre ostaticii pe care i-a capturat pe 7 octombrie, apoi soldații și, în cele din urmă, corpurile ostaticilor care au fost uciși.

Îți mai recomandăm Qatar îl acuză pe Netanyahu că împiedică negocierile privind ostaticii

Este pentru prima dată de la scurtul armistițiu din noiembrie când apar public detalii despre o nouă propunere analizată serios de ambele părți din conflict.

Potrivit autorităților sanitare din Gaza, peste 26.000 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene în război, declanșat după ce luptătorii Hamas au atacat orașele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 și luând 253 de ostatici.

Propunerea de încetare a focului a urmat discuțiilor de la Paris care au implicat șefi ale serviciilor de informații din Israel, Statele Unite și Egipt și premierul Qatarului.

Proiectul de acord vine însă în contextul în care premierul israelian Beniamin Netanyahu și-a repetat promisiunea de a nu retrage trupele din Gaza până la „victoria totală” care înseamnă distrugerea mișcării Hamas.

În plus, reprezentanții partidele de extremă dreapta din coaliția sa de guvernământ afirmă că nu vor fi de acord cu un acord de eliberare a ostaticilor care să dea Hamas șanse de supraviețuire. În schimb, Hamas anunță că își va elibera prizonierii rămași doar ca parte a unui acord mai larg pentru a pune capăt definitiv războiului.

Israelul se află sub presiunea SUA, aliatului său principal, de a găsi o cale spre încheierea războiului și, pe plan intern, din partea rudelor ostaticilor, care se tem că o continuare a ostilităților scade dramatic șansele de supraviețuire și de întoarcere acasă a ostaticilor.

Iranul avertizează asupra unui răspuns decisiv la orice atac

Iranul va răspunde oricărei amenințări din partea Statelor Unite, a declarat miercuri șeful Gărzilor Revoluționare Iraniene, Hossein Salami.

„Auzim amenințări venind de la oficialii americani, le spunem că ne-au testat deja și acum ne cunoaștem, nicio amenințare nu va rămâne fără răspuns”, a spus Salami, potrivit agenției semioficiale de știri Tasnim, citată de Reuters.

Declarația vine după ce în timp ce Washingtonul analizează cum să răspundă la atacurile unor militanți susținuți de Teheran asupra unei baze militare din nordul Iordaniei care a ucis trei militari SUA. răspunsul la uciderea militarilor americani de către militanții aliniați Teheranului.

Trimisul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a avertizat și el că Teheranul va răspunde decisiv la orice atac asupra teritoriului său, a intereselor sale sau a cetățenilor iranieni din afara granițelor sale.

Îți mai recomandăm SUA pregătește răspuns la atacul cu drone care a ucis trei militari americani


Comentariile oficialilor iranieni vin după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că a decis cum să răspundă la un atacul cu drone din Iordania, dar a precizat că nu intenționează să escaladeze tensiunile din Orientul Apropiat.

Rebelii Houthi anunță că vor continua atacurile din Marea Roșie

Grupul yemenit Houthi, aliniat Iranului, a anunțat că va continua atacurile asupra navelor de război americane și britanice din Marea Roșie. Rebelii spun că acționează în autoapărare, adâncind alimentând temerile privind perturbări ale comerțului mondial.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt militar al grupului a declarat că toate navele de război americane și britanice care participă la „agresiunea” împotriva țării sale au fost ținte.

SUA și Marea Britanie au lansat lovituri asupra țintelor Houthi din Yemen și au readus miliția pe o listă de grupuri teroriste, pe măsură ce tulburările cauzate de războiul dintre Israel și Hamas se răspândesc în regiune.

Îți mai recomandăm Nou atac al SUA şi al Marii Britanii asupra unor obiective Houthi


Rebelii Houthi au tras rachete și asupra navei de război americane USS Gravely, transmite armata SUA. Marți seara, comandamentul central al armatei americane a declarat că a doborât o rachetă de croazieră anti-navă trasă din Yemen spre Marea Roșie, fără a fi raportate pagube.

Atacurile Houthi au vizat în primul rând navele comerciale occidentale. Multe cisterne de combustibil au continuat să folosească traseul. Alte companii mari de transport maritim au suspendat tranzitul prin Marea Roșie și au preferat traseul mai lung și mai costisitor în jurul Africii pentru a evita să fie atacate.

Houthi spun că vor continua operațiunile militare până când se va conveni asupra unei încetări a focului în Gaza și până când alimentele și medicamentele vor fi permise în enclavă pentru a ușura o criză umanitară gravă.

Rebelii Houthi, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului, au atacat nave din Marea Roșie spunând că acționează în solidaritate cu palestinienii în războiul din Gaza.