Hezbollah susține că a lansat primul atac asupra Israelului după exploziile cu pagere

Membri ai Hezbollah participă la o înmormântare după ce sute de pagere au explodat marți într-un district din sudul Beirutului, marți, pe 18 septembrie 2024.

Grupul armat libanez Hezbollah, susținut de Iran, a declarat miercuri că a atacat cu rachete pozițiile artileriei israeliene.

Este primul atac împotriva inamicului său de la exploziile cu pagere de marți după-amiază, în care au murit 12 membri și ar fi fost rănite mii de persoane.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că războiul intră într-o nouă etapă, centrul de greutate deplasându-se în zona de frontieră de nord, unde au fost transferate mai multe trupe și resurse.

„Deschidem o nouă fază a războiului - necesită curaj, determinare și perseverență din partea noastră”, a spus el, într-o declarație făcută miercuri seară la o bază a forțelor aeriene.

Șeful armatei israeliene Herzi Halevi a mai spus că are multe capacități pe care încă nu le-a activat.

„Mi se pare că pregătirea este bună și pregătim aceste planuri pentru viitor. Regula este că de fiecare dată când lucrăm la o anumită etapă, următoarele două etape sunt deja gata să avanseze. La fiecare etapă, prețul pentru Hezbollah trebuie să fie mare”, a spus el personalului Comandamentului Nord, conform observațiilor postate pe site-ul web al armatei israeliene.

Agenția de spionaj a Israelului Mossad, care are o istorie lungă de operațiuni sofisticate pe pământ străin, a plantat explozibili în interiorul pagerelor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți, au declarat pentru Reuters două surse, din care una de securitate libaneză.

Numărul morților a crescut la 12, inclusiv doi copii, a declarat miercuri ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad. Atacul de marți a rănit aproape 3.000 de oameni, inclusiv mulți dintre luptătorii grupării militante și trimisul Iranului la Beirut.

Un producător taiwanez de pagere a negat că ar fi produs pagerele care au explodat marți sporind riscul declanșării unui război pe scară largă în regiune între Hezbollah, susținut de Iran, și Israel.

Gold Apollo a spus că dispozitivele au fost fabricate sub licență de către o companie numită BAC, cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.

Nu s-a spus imediat când Hezbollah a lansat cel mai recent atac cu rachete, dar în mod normal grupul anunță astfel de lovituri la scurt timp după ce le-a efectuat, sugerând că a tras miercuri în pozițiile artileriei israeliene.

Hezbollah a promis că va riposta la atacul de marți al Israelului, a cărui armată a refuzat să comenteze exploziile.

Cele două părți au fost implicate în lupte transfrontaliere de când conflictul din Gaza a izbucnit în octombrie anul trecut, alimentând temerile legate de un conflict mai larg din Orientul Mijlociu, în care ar putea fi atrase și Statele Unite și Iran.

Îți mai recomandăm Noi explozii în Liban. 20 de morți și peste 450 de răniți după ce stațiile de emisie-recepție folosite au explodat

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.