79 de ani de la prima bombă atomică lansată de omenire. Cum arată astăzi orașul Hiroshima

O fotografie publicată de Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima arată explozia cauzată de bomba atomică în orașul japonez, fotografiată de armata SUA, pe 6 august 1945.

„Little Boy” - bomba atomică aruncată asupra orașului Hiroshima. 

Un soldat japonez merge printre ruinele lăsate în urmă de bomba atomică. Imagine din septembrie 1945. 

Ruinele singurei clădiri rămase în picioare în urma bombardamentului de la Hiroshima. Imagine realizată în septembrie 1945.


 

Scheletul clădirii care a rămas în picioare era, începând din 1944, birou de administrare în timpul războiului. 

Astăzi este cunoscut sub numele de Domul Bombei Atomice. Este singurul sit pentru care se foloseste cuvantul „atomic”, restul monumentelor au în denumire cuvântul „pace”.
 

Seara, Domul Bombei Atomice este iluminat.

Este o clădire construită în 1915, ca sală de expoziție, după planurile arhitectului ceh Jan Retzl.

Înainte de război era clădirea camerei de comert și industrie din Hiroshima, una din cele mai moderne clădiri din acea vreme. 

Muzeul Hiroshima, care face parte din Memorialul Păcii de la Hiroshima, prezintă imagini și povești ale supraviețuitorilor bombei atomice. În fiecare săptămână, sute de copii japonezi îl vizitează.

Complexul de la Hiroshima și unul dintre cartierele orașului bombardat la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Castelul Hiroshima a fost distrus complet în urma  bombardamentului. A fost reconstruit în 1958, după planurile inițiale. Astăzi e vizitat de sute de mii de turiști din toată lumea.  

Monumentul construit în memoria victimelor bombardamentului atomic de la Hiroshima este  amplasat în mijlocul parcului central din oraș.

În permanență este aprinsă o flacără în memoria victimelor bombardamentului.

Anual, pe 6 august, aici se strâng liderii japonezi și invitații lor din întreaga lume pentru comemorarea victimelor.

În Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima a fost construit un monument dedicat lui Sadako Sasaki, o fetiță de 2 ani, care locuia la 1,6 km de epicentrul exploziei și care a fost aruncată pe fereastră de suflul bombardamentului. 

Sadako Sasaki a trăit până la 12 ani - a fost apoi răpusă de leucemie. În spitalul în care a fost internată în ultimii ani de viață, Sadako a făcut 644 de cocori de origami. Inițial își propusese să confecționeze 1.000, dar timpul nu a mai ținut cu ea. După moartea ei, colegii de ei de clasă au terminat de făcut cei 1.000 de cocori in locul ei.

De atunci s-a păstrat tradiția ca elevii de școală să confecționeze cocori de origami, ca simbol al rugăciunii pentru sănătate și viată lungă, iar în fiecare an , copiii depun cocori din origami în jurul statuii fetiței.


 

La intrarea în parc există un monument dedicat oamenilor care au murit în râul contaminat și cărora le era sete din cauza temperaturilor foarte mari provocate de explozia bombei atomice.

În semn de omagiu, unii japonezi aduc sticle cu apă la acest monument.

În Muzeul Păcii din Hiroshima este reconstituit locul în care o persoana s-a „evaporat” pe loc din cauza exploziei bombei atomice, iar cenușa a căzut acolo unde stătea ca „o umbră”. Mai multe familii au spus ulterior că persoana respectivă ar putea fi un membruu al familiei lor, în fapt nimeni nu cunoaște identitatea.  

Obiectele din metal rămase în urma exploziei bombei atomice sunt expuse în Muzeul Păcii. 

La intrarea în Muzeul Păcii din Hiroshima este amplasat un ceas care arată câte zile au trecut de la lansarea primei bombe atomice. Fotografia a fost făcută pe 25 aprilie 2024.