Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a afirmat miercuri dimineață că a promovat pensiunea Ferma Dacilor, dar că nu se poate face o legătură între activitatea sa, vizitele sale acolo și cu incendiul de marți în care au murit șapte oameni.
„De la ce am mâncat eu acolo şi promovarea produselor româneşti până la incendiu numai în mintea unora pot fi făcute legături. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră atunci când mâncaţi într-un local cereţi toate autorizaţiile”, a scris Horia Constantinescu pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.
„A mi se transfera vina altor autorităţi numai pentru că dă bine mi se pare jenant. Mă cutremură gândul că şi la nivelul altor locaţii promovate se pot întâmpla lucruri neprevăzute şi să devin ţapul ispăşitor”, a completat el.
Numele său a fost asociat cu incendiul din județul Prahova după ce presa a descoperit o postare a sa din luna octombrie, în care recomanda Ferma Dacilor și afirma că este prieten cu patronul complexului de „aproape 31 de ani”.
Europa Liberă i-a adresat președintelui ANPC mai multe întrebări, la care nu a răspuns. Una dintre ele se referea la activitatea instituției pe care o conduce: „ANPC a verificat vreodată proprietatea? A găsit nereguli?”
Deși ANPC nu are printre atribuții eliberarea autorizațiilor pentru securitate la incendiu sau de construire, Europa Liberă l-a întrebat totuși dacă știa de lipsa lor, în baza prieteniei sale cu Cornel Dinicu, deoarece acesta din urmă s-a plâns de birocrația greoaie a statului român în presă.
Îți mai recomandăm Cum răspunde șeful ANPC, Horia Constantinescu, la întrebările legate de prietenia cu patronul de la Ferma Dacilor, pensiunea care a ars„Mă întreb de ce nu se demarează o modificare a constituţiei şi a codului penal pentru ca tâmpeniile făcute la un moment dat în viaţă să devină o condamnare pentru tot restul existenţei. Să se discute şi la nivelul bisericii pentru a fi eliminate spovedania şi iertarea păcatelor. Reintegrarea în societate trebuie de asemenea eliminată şi trecut negru pe alb faptul că odată ce ai furat cireşe în copilărie nimic şi nimeni nu te va putea vreodată ierta”, a mai spus Horia Constantinescu.
El a adăugat că nu ştie pentru ce ar trebui să se scuze, pentru faptul că în urmă cu 30 de ani îşi făcea prieteni fără să ştie ce urmează să facă aceştia în viaţă sau că s-a oprit să mânânce jumări la acea pensiune fără să ia în calcul trecutul celui care le produce.
„Nu există condamnare mai mare ca aceea de a îţi îngropa propriul copil. Îmi este greu să cred că cineva ar fi putut accepta aceste riscuri expunându-şi propria familie. Nu ştiu pentru ce ar trebui să mă scuz eu?!” a mai afirmat şeful ANPC.
„Cornel Dinicu îşi va îngropa unul dintre copii! Este cea mai mare condamnare şi pedeapsă! Dumnezeu să îl odihnească şi să dea putere părinţilor! Tot Dumnezeu în mărinimia lui să ierte şi să-i protejeze pe toţi cei care au pierit in incendiu!”, a mai scris el.
Pe data de 21 octombrie, pe pagina sa de Facebook, Horia Constantinescu promova pensiunea Ferma Dacilor, despre care scria că este o idee românească și cu produse româneşti.
Un puternic incendiu a izbucnit marţi dimineaţă la pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani în judeţul Prahova. Șapte trupuri carbonizate, cinci adulți și doi copii, au fost găsite printre ruinele pensiunii.
Autorităţile din Prahova afirmă că 26 de persoane se aflau la pensiune, ele participând în seara precedentă la o petrecere. Conform presei, majoritatea erau membri ai familiei și prieteni de-ai lui Cornel Dinicu, cel care se identifica ca proprietar al complexului turistic.
Acesta a avut în trecut mai multe probleme cu legea, fiind reținut inclusiv pentru posesie ilegală de arme și muniție.
Numele său a devenit însă cunoscut publicului în anii 2000, după izbucnirea scandalului „Afacerea Portbagajul”, iar câțiva ani mai târziu a fost menționat ca reprezentant al unei companii elvețiene în Sierra Leone. Firma respectivă ar fi fost controlată de câțiva membri ai mafiei rusești, care voiau să preia o parte dintr-o mină de diamante.
Îți mai recomandăm Șapte oameni au murit în incendiul de la Ferma Dacilor. Pensiunea nu avea autorizații. DNA redeschide un dosar