Hotnews: Nepotul premierului Ciolacu vinde două firme înființate în 2022 după ce a obținut finanțare prin PNRR

Nepotul premierului Marcel Ciolacu vinde două firme care au obținut finanțări prin PNRR.

Două firme înființate în 2022 de nepotul premierului Marcel Ciolacu au obținut în mai 2023 acorduri de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deși, anterior, declaraseră cifre de afaceri zero. Firmele ar urma să fie cumpărate de un gigant de pe piața energiei din România, deținut de un om de afaceri ceh. Suma tranzacției nu este cunoscută.

Investigația HotNews scoate la iveală că, în aprilie 2022, Mihai Cristian Ciolacu a înființat firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, cu sediul în Buzău, și cu obiect de activitatea producerea de energie electrică.

Două luni mai târziu, pe 15 iunie 2022, cele două firme nou înființate au aplicat pentru fonduri PNRR, în cadrul unui apel competitiv pentru proiecte de producție de energie din surse regenerabile (energie eoliană și solară).

În 13 martie 2023, Mihai Cristian Ciolacu a obținut de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) la rețeaua transportatorului național de energie, pentru cele două firme fondate în 2022, care aveau zero cifră de afaceri în ambii ani, potrivit Registrului Comerțului.

Mai exact, cu Solar Energy Productions SRL a obținut ATR pentru o capacitate instalată de 48 MW energie solară, cu 10 MW stocare, iar cu Development Power Solar Energy SRL a obținut ATR pentru 38 MW energie solară, cu 8 MW stocare. În total, 86 MW de panouri fotovoltaice și 18 MW stocare energie.

Ulterior, în vara lui 2024, Mihai Ciolacu a scos cele două proiecte la vânzare, fiind încheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group.

Firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL sunt înființate împreună cu Adriana Denisa Sandu, Mihai Cristian Ciolacu deținând jumătate din participații. Conform datelor Ministerului Finanțelor, cele două firme figurează cu zero cifră de afaceri în 2022 și 2023.

Grupul ceh a confirmat miercuri pentru HotNews că „a fost semnat acord prealabil” pentru achiziția a două proiecte fotovoltaice din județul Buzău, dar nu a specificat de unde cumpără.

Premier Energy Group este o companie controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, investitor pe piața energiei din România.

Compania Premier Energy a fost listată pe BVB, în mai 2024.

Jiří Šmejc este și CEO al firmei PPF, cea care deține cel mai important grup de televiziune din România: ProTV.

Mihai Ciolacu și Ministerul Energiei nu au răspuns la solicitările HotNews pe acest subiect.

HotNews l-a contactat telefonic pe Mihai Ciolacu, nepotul premierului, însă acesta a spus că nu poate vorbi. Întrebat prin mesaje de ce dorește să vândă proiectele, Mihai Ciolacu nu a răspuns.

Citește investigația completă pe HotNews.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI