Iartă-ne, Gabriela Melinescu

Poeta Gabriela Melinescu

Într-o lume în care libertatea de exprimare tinde să devină nelimitată ( și uneori abuzivă ) exista totuși o regulă nescrisă pe care presa de pretutindeni a respectat-o întotdeauna: nu te atingi de persoanele și cu atât mai puțin de personalitățile bolnave care nu se mai pot apăra. S-a considerat (cu un ultim bun-simț) că ele sunt deja victimele unor boli nemiloase care le-au răpit splendoarea, integritatea fizică și mentală. Iar respectul pentru viața și pentru opera lor trebuie să oprească orice pix, aparat de fotografiat și de filmat la ușa acestor tragedii. Din păcate, zilele acestea am avut parte de o excepție nefericită - din partea ziarului Libertatea, unde redactorul-șef Cătălin Tolontan părea o garanție că asemenea infamii nu se pot întâmpla- în care victima curiozității patologice și a dorinței ieftine de senzațional a fost poeta, talentata poetă Gabriela Melinescu, una din cele mai respectate prezențe scriitoricești în România și apoi în Suedia, țara în care s-a stabilit cu decenii în urmă.

În numele libertății de exprimare (care libertate? libertatea de a trage cu pușca, vorba lui Geo Dumitrescu, într-un rănit, căruia i-au mai rămas doar resturi de viață?), ziarul și-a permis să prezinte fotografii cu Gabriela Melinescu marcată de suferință, incapabilă să realizeze ce i se întâmplă, doar pentru a arăta că ”singura femeie care l-a părăsit pe Nichita Stănescu” este acum în scaun cu rotile. De ce? Pentru o brumă de tiraj? Pentru a vulgariza și povestea de iubire a celor doi mari poeți și cariera strălucită ca poetă, prozatoare și pictoriță a Gabrielei Melinescu?

Urâtă, urâtă de tot această ”hărțuire” jurnalistică asupra unei ființe care nu mai poate reacționa și căreia în toată viața ei discreția i-a fost la fel de apropiată ca poezia. Dragă Gabriela Melinescu, ”tu care-ai fost, tu care ești, tu care vei fi” ( cum spunea un frumos vers al lui Baconsky) iartă-ne, dacă poți, pe noi cei care, din țara ta fiind, nu am fost în stare să suferim în tăcere pentru suferința ta, n-am rezistat să nu-ți transformăm tragedia într-un reportaj indiscret și de prost gust și nu ne-am sfiit să te vindem la tarabe. Iartă-ne, Gabriela Melinescu.

Textele din această rubrică reprezintă opinii ale autorilor și nu reprezintă, neapărat, opinia Europei Libere.