Înalta Curte contestă la CCR modificările „Predoiu” adoptate de Parlament la Codurile Penale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (foto), a declarat săptămâna trecută în Parlament că proiectul fără prag la abuz în serviciu nu intră în contradicție cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis marți să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la modificările adoptate săptămâna trecută de Parlament la Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, potrivit unui comunicat al instituției.

ICCJ reclamă două aspecte de neconstituționalitate la proiectul de lege privind modificarea Codului Penal și alte cinci la Codul de Procedură Penală.

Principalele probleme ridicate de ÎCCJ se referă la nerespectarea deciziilor anterioare ale CCR privind pragul la abuzul în serviciu și la neglijența în serviciu, reintroducerea serviciilor secrete în procesele penale și modificarea potrivit căreia avocații apărării pot să nu aibă acces la informațiile clasificate din dosar.

Îți mai recomandăm Răzmerița unor lideri cheie ai PNL. Ilie Bolojan și Vasile Blaga, printre ei. Ce urmează?

În ceea ce privește pragul, judecătorii CCR au decis în trecut că stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu este obligatorie.

Cu toate acestea, Camera Deputaților a adoptat pe 5 aprilie propunerea de modificare fără pragul la abuz în serviciu, așa cum propusese Ministerul Justiției în forma inițială, după ce Senatul României a votat un prag de 250.000 de lei.

Ulterior, în urma contestării de către societatea civilă, Ministerul Justiției a propus un prag mult mai mic, de 9.000 de lei, însă deputații nu au mai ținut cont de propunere și au votat-o în forma transmis de minister la Parlament.

Îți mai recomandăm Parlamentul a adoptat propunerea de modificare a Codului Penal fără pragul la abuz în serviciu