Jurnalistul belarus Ihar Losik a încercat să se sinucidă în închisoare

Jurnalistul Ihar Losik se află în închisoare din decembrie 2021.

Jurnalistul Europa Liberă Belarus, Ihar Losik, a încercat să se sinucidă în închisoare, afirmă sursele organizației pentru drepturile omului Vyasna.

Losik a fost dus la infirmerie după ce a fost găsit plin de tăieturi pe brațe și pe gât. Reprezentanții Vyasna spun că Losik a fost salvat de la ceea ce pare să fi fost o încercare de sinucidere. Nu se știe încă starea jurnalistului.

Losik a fost condamnat la 15 ani în închisoare în decembrie 2021, sub acuzații care rămân neclare. Jurnalistul spune că procesul regimului belarus împotriva sa este motivat politic.

Soția sa, Darya Losik, a fost condamnată în ianuarie la doi ani în închisoare pentru facilitarea activităților extremiste.

Your browser doesn’t support HTML5

„Justiție batjocorită”: Soția unui blogger arestat în Belarus cere eliberarea sa

Ihar Losik a ajutat la transformarea canalului Telegram Belamova în al doilea cel mai citit canal din țară. Cea mai citită aplicație Telegram este Nexta Live, al cărei principal autor a fost Roman Protasevici, pentru care Lukașenko a deturnat, pe 23 mai, un avion de linie al unei companii străine, care mergea la Vilnius, doar ca să-l poată aresta pe tânărul jurnalist.

Fost bursier al Europei Libere, Losik, 29 de ani, era consultant al serviciului belarus al Europei Libere.

În iunie 2020, poliția i-a percheziționat casa în care locuia cu părinții și l-a arestat.

Acuzat inițial de încălcarea ordinii publice, Losik a fost ulterior acuzat de incitare la ură socială. În aprilie 2021, în timp ce se afla în detenție, a încercat să-și taie venele și a intrat în greva foamei. A fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Într-o mărturisire video, înregistrată înainte de condamnarea lui Losik, soția sa Daria, cu care Ihar are o fiică de 2 ani, l-a criticat pe Lukașenko.

„Este interesant că, în timp ce se presupune că lupți împotriva unor astfel de amenințări teribile, nu ai curaj să te întâlnești cu o fată obișnuită, o soție și o mamă iubitoare”, a spus ea. „Cum vei trăi, să-ți îmbrățișezi copiii, pe cei apropiați, știind ce ai făcut astăzi?”