Galerie foto | Asaltul din Brazilia asupra Congresului s-a încheiat cu sute de arestări

Forțele de securitate braziliene acționează în Piața Celor Trei Puteri din capitala Brasilia, în timpul unei demonstrații violente a susținătorilor lui Jair Bolsonaro, pe 8 ianuarie 2023.

Manifestanții au acuzat în mod fals fraude la alegerile din octombrie 2022, când Luiz Inacio Lula da Silva a fost reales președinte pentru un nou mandat.

Cunoscut mai degrabă după apelativul Lula, el a mai fost președintele Braziliei între 2003 și 2011, în două mandate consecutive.

În imagine, susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro intră în Palatul Planalto (palatul prezidențial), forțele de ordine fiind copleșite de numărul mare al persoanelor care au luat cu asalt instituția.

De asemenea, miile de oameni au intrat cu forța în clădirea Congresului și în sediul Curții Supreme din Brazilia.

Imaginile cu asaltul din capitala Braziliei au semănat cu cele din 6 ianuarie 2021, din Washington DC, SUA, când susținătorii fostului președinte Donald Trump - care au acuzat de asemenea fraude electorale - au încercat să oprească certificarea de către Congresul american a rezultatului alegerilor câștigate de Biden

În imagine: admiratorii lui Jair Bolsonaro în fața Congresului brazilian.

 

Nu a existat nicio procedură oficială care să fie perturbată duminică, deoarece ceremonia de învestire a noului președinte a avut loc în urmă cu o săptămână.

O investigație a fost începută de procurori, iar Lula a promis pedepsirea celor care au organizat revolta.

„Oricine a făcut acest lucru va fi găsit și pedepsit. Democrația garantează dreptul la libera exprimare, dar cere, de asemenea, ca oamenii să respecte instituțiile. Nu există niciun precedent în istoria țării ceea ce au făcut ei astăzi. Pentru asta trebuie să fie pedepsiți”, a scris președintele țării pe Twitter.

Forțele de securitate au reținut cel puțin 400 de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro.

„Întotdeuna am spus că nu vom renunța. Congresul este al nostru, noi suntem la putere”, a spus un manifestant în timp ce mărșăluia spre clădirea Congresului, conform unei înregistrări văzute de NYT.

De asemenea, cel puțin opt jurnaliști au fost atacați sau jefuiți de susținătorii lui Bolsonaro.

După intervenția armatei și alungarea manifestanților din cele trei clădiri, autoritățile braziliene au preluat controlul.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au spart mai multe geamuri și au distrus mobilier în clădirile în care au intrat, conform primelor pagube confirmate până acum.

Potrivit NYT, fostul președinte brazilian s-ar afla în Florida, la câteva sute de kilometri de reședinta aliatului său Donald Trump. 

Înainte de a pleca din Brazilia, cu 48 de ore înainte de predarea puterii, el și-a îndemnat susținătorii să evite violența. Doi deputați din Partidul Democrat au cerut extrădarea lui Jair Bolsonaro.

Un protestatar este fotografiat în palatul prezidențial, în timp ce poliția se pregătește să intervină pentru evacuarea manifestanților violenți, 8 ianuarie 2023.

Președintele american Joe Biden și alți lideri occidentali au condamnat „asaltul asupra democrației și asupra transferului pașnic de putere din Brazilia”.

A existat inclusiv o reacție a Kremlinului. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că Rusia condamnă „în cei mai duri termeni” acțiunile celor care au instigat la dezordine.

Aflat în statul São Paulo, Luiz Inácio Lula da Silva a mers de urgență în capitala Brasília. 

El a calificat asaltul drept un act de „barbarism” al unei mulțimi de „fasciști” și a acuzat lipsa pregătirilor de securitate pentru acest protest.

Într-o conferință de presă care a urmat atacului, Lula a anunțat numirea unui nou șef al securității în districtul federal, care îi va raporta direct.

De asemenea, Curtea Supremă a Braziliei l-a înlăturat din funcție pe guvernatorul Brasiliei pentru o perioadă de 90 de zile din cauză că nu a putut asigura un perimetru de securitate în timpul manifestațiilor, iar miile de oameni au putut intra în cele trei clădiri.

Încă de când se afla în funcție, Jair Bolsonaro a acuzat, fără să aducă dovezi, că sistemul electoral din Brazilia este plin de fraude și că elitele țării ar conspira să-l înlăture de la putere.

În imagine: susținătorii lui Bolsonaro se bat cu forțele de securitate în fața Palatului Planalto din Brasilia, 8 ianuarie 2023. 

În săptămânile premergătoare învestirii noului președinte au fost semnalate două incidente care ar fi putut pune în gardă forțele de ordine braziliene, scrie The Guardian.

Pe 13 decembrie, susținătorii radicali au încercat să ia cu asalt sediul poliției federale din Brasília, incendiind autobuze și mașini în timpul unui marș.

Apoi, chiar înainte de Crăciun, un alt susținător extremist al lui Bolsonaro a fost arestat și ar fi mărturisit că a complotat pentru a bombarda aeroportul din capitală, în încercarea de a declanșa tulburări care ar putea justifica o lovitură de stat militară.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au luat cu asalt trei clădiri importante ale Braziliei, acuzând furtul alegerilor, o acuzație lansată în ultimele luni de către fostul președinte. Acțiunile au fost similare cu cele din SUA, pe 6 ianuarie 2021, ale susținătorilor lui Donald Trump.