Imagini din satelit arată pregătirile defensive ale forțelor rusești în Crimeea

O imagine din satelit a fortificațiilor militare de la Medvedivka, în Crimeea ocupată de Rusia, din 3 ianuarie.

O analiză a imaginilor din satelit realizată de RFE/RL a dezvăluit că Moscova a fortificat peninsula Crimeea în așteptarea unei contraofensive ucrainene în primăvară.

Fortificații și dinți de dragon (bariere antitanc din beton în formă de pană, așezate în mai multe rânduri) sunt vizibile în Maslove, în nordul Crimeei.

Armata rusă a consolidat mai multe zone din Crimeea, după cum se poate vedea în fotografiile din satelit realizate între ianuarie și martie.

Fortificații și dinți de dragon la Medvedivka, în nord-estul Crimeei, 11 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit pe 7 aprilie cu soldații ucraineni musulmani și și-a repetat promisiunea de a recâștiga controlul asupra Crimeei, patria istorică a tătarilor din Crimeea, o minoritate etnică musulmană.

Șanțuri și diguri de protecție lângă Medvedivka.

Zelenski a afirmat că Rusia și-a început campania împotriva Ucrainei odată cu anexarea Crimeei în 2014 și a promis: „Acolo unde a început calea răului, acolo ne așteaptă victoria, sunt sigur. Victorie asupra acestui rău. Eliberarea Crimeei nu are alternativă”.

Tancuri și artilerie rusească la o bază militară din Medvedivka.

Liderul numit de Moscova în Crimeea, Serghei Axionov, a declarat pe 11 aprilie că forțele ruse din peninsulă au construit „apărări moderne și profunde” și au „mai mult decât suficiente” trupe și echipamente pentru a respinge un eventual asalt ucrainean.

O altă vedere a bazei militare rusești de la Medvedivka.

Axionov a anunțat pentru prima dată că lucrările de fortificare din Crimeea vor începe în noiembrie, fără a oferi detalii. În februarie, la o reuniune de securitate prezidată de președintele rus Vladimir Putin, el a declarat că lucrările ar urma să se încheie până în aprilie.

Tranșee și vehicule rusești desfășurate la nord de Armiansk, în nordul Crimeei, 16 februarie.

Comandanții militari ucraineni au declarat că propria lor contraofensivă, susținută de tancuri occidentale recent livrate și de trupe proaspete instruite în Occident, nu este departe.

Dinți de dragon și tranșee rusești de-a lungul plajei de la vest de Evpatoria, în sud-vestul Crimeei, pe 12 martie.

Ucraina s-ar confrunta cu o provocare formidabilă pentru a disloca forțele rusești, deoarece trupele sale vor întâlni probabil câmpuri minate, șanțuri antitanc și alte obstacole.

Artileria rusă desfășurată de-a lungul coastei, cum ar fi cele de aici, din Vitino, fotografiate pe 31 martie, ar fi, de asemenea, dificil de depășit.