Rețeaua vizată de procurorii DIICOT acționa în vestul țării încă din 2021, sub forma unui „grup infracțional organizat”, și a introdus în țară mii de tone de gunoaie importante din spațiul intracomunitar.
Europa Liberă a scris în mai multe rânduri despre importurile ilegale de deșeuri
Analiză: România, țara care importă deșeuri fără să aibă gropi de gunoiCum a ajuns România importator de gunoaie. Rolul „brokerilor de deșeuri” și marile întrebări de la ANPMLegea interzice introducerea în România a deșeurilor. Membrii rețelei aduceau gunoaiele cel mai adesea din Italia, profitând că, în România, prețul reciclării unei tone de deșeuri este foarte ieftin – aprox. 80 de lei/tona.
Primul pas era importul deșeurilor, care era realizat de „brokerii de deșeuri”. Aceștia identificau persoanele sau companiile din UE care voiau să scape de cantități mari de gunoaie și le importau în categoria celor reciclabile.
„Importurile s-au efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-a realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare în care s-au făcut mențiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării/reciclării”, arată DIICOT.
Al doilea pas era transportul. Acesta era realizat de regulă de firme de transport din România, care prelua gunoaiele de la firmele care voiau să scape de el. Cele mai multe dintre acestea erau din Italia.
Ulterior, cu acte false, deșeurile erau aduse în România. Pentru ca totul să fie cât mai ieftin, deșeurile erau transportate laolaltă, fără a fi selectate în vreun fel.
Cel de al doilea palier al grupului infracțional erau transportatorii români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, de unde preluau gunoaiele și le aduceau în țară.
Actele de transport și documentele însoțitoare au fost de cele mai multe ori întocmite cu mențiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare/recuperare.
În fine, la vârful piramidei se aflau patronii firmelor care au ca obiect de activitate reciclarea deșeurilor, care folosindu-se, de cele mai multe ori, de acte false, distrugeau deșeurile.
Potrivit legii, astfel de firme pot distruge doar deșeuri ce provin din România.
„Membrii grupului infracțional organizat au acționat pentru a ascunde trasabilitatea deșeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoțitor pentru transporturile de deșeuri, a instalației de reciclare/recuperare și a operațiunii de recuperare la care urma să fie supus deșeul”, mai arată DIICOT.
Procurorii au depistat 57 de astfel de transporturi, însumând 1.500 de tone de deșeuri, doar în timpul anchetei.
Anchetatorii mai spun că pentru a nu fi prinși, transportatorii treceau vama, de regulă, la finele săptămânii sau noaptea, pentru a profita de oboseala celor care efectuează controalele şi de faptul că atunci funcționarii de mediu lipseau din punctele de trecere a frontierei.
40 de persoane vor fi audiate în acest caz.