În ciuda optimismului SUA, semnarea acordului Israel-Hamas, tot mai îndepărtată

Secretarul de stat american Anthony Blinken, care a vizitat Orientul Mijlociu săptămâna aceasta, și-a exprimat optimismul privind semnarea unui acord Israel-Hamas, care să pună capăt războiului devastator din Fâșia Gaza.

Experții spun că diferențele cheie arată că un acord este încă departe. În ciuda optimismului SUA cu privire la încheierea unui acord de încetare a focului, diferențele dintre Israel și Hamas par a fi prea mari pentru ca un acord să poată fi semnat prea curând.

Analiștii spun că Netanyahu nu ar fi tocmai favorabil unui acord de încetare a focului, având în vedere cât de șubred este guvernul său de coaliție, în timp ce Hamas speră că Iranul își va concretiza amenințările și va ataca Israelul.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în Orientul Mijlociu în speranța de a negocia un acord de încetare a focului care să pună capăt războiului devastator al Israelului în Fâșia Gaza.

Dar diplomatul american a părăsit regiunea pe 21 august - a noua sa vizită în cele 10 luni de când durează războiul - fără a obține progrese prea mari.

Experții spun că între Israel și gruparea palestiniană Hamas, desemnată teroristă de UE și SUA, sunt încă diferențe majore.

„Aceasta este încă o lucrare în curs de desfășurare și personal nu sunt optimist", a declarat Firas Maksad, cercetător senior la Institutul Orientului Mijlociu din Washington.

„Strălucirea optimismului"

Înainte de ultima vizită a lui Blinken, oficialii americani și-au exprimat optimismul că un acord de încetare a focului este mai aproape ca niciodată.

El a călătorit în Israel, Egipt și Qatar în încercarea de a obține cât mai repede un acord.

În timpul șederii sale la Tel Aviv, el a avertizat că aceasta este „poate, ultima oportunitate" de a obține un acord.

Dar Blinken a părut să fie optimist în comentariile pe care le-a făcut la încheierea turneului său în regiune.

Încrederea a crescut după ce Blinken s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și a anunțat că Israelul a acceptat o propunere a SUA menită să reducă decalajele dintre cele două părți în război.

Apoi a îndemnat Hamasul să facă același lucru.

Dar o zi mai târziu, Netanyahu, citat de presa israeliană, și-a exprimat dezacordul față de puncte cheie, cum e cel privind retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza.

Hamas nu a respins în mod explicit la propunerea SUA, dar a spus că contravine termenilor conveniți anterior.

Washingtonul a dorit să urgenteze discuțiile după asasinarea, în Iran, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, atribuită Israelului, și a unui comandant de rang înalt al Hezbollah în Liban luna trecută. Teheranul, care susține Hamas și Hezbollah, a promis răzbunare, stârnind temeri că războiul se va extinde în zonă.

Maksad a spus că Statele Unite pun o „strălucire de optimism" asupra discuțiilor pentru a face presiuni asupra Israelului și Hamas ca să accepte acordul de încetare a focului și pentru a asigura Iranul și Hezbollah că se fac progrese.

Scopul, a adăugat Maksad, este de a preveni un atac condus de Iran asupra Israelului și de a evita un război total în regiune.

Iranul și-a amânat până acum represaliile împotriva Israelului și a sugerat că nu dorește ca acțiunile sale să afecteze negocierile de încetare a focului.

„Războiul s-ar putea să nu se termine de fapt"

Experții spun că nici măcar nu este clar dacă cei doi oameni politici aflați în centrul negocierilor doresc pacea: Netanyahu și liderul Hamas, Yahya Sinwar, care a fost acuzat de atacurile din 7 octombrie din Israel, care au declanșat războiul din Gaza.

Membrii cheie ai coaliției lui Netanyahu se opun unui acord de încetare a focului.

„Netanyahu știe că coaliția sa din Knesset ar fi în pericol dacă va semna un acord care să pună capăt războiului", a declarat Michael Horowitz, șef al serviciilor de informații la firma de consultanță Le Beck International, din Bahrain.

Între timp, Hamas ar putea aștepta un atac iranian asupra Israelului, „care ar escalada tensiunile regionale și ar putea oferi grupării mai multă influență în viitor", a adăugat Horowitz.

Maksad a spus că Sinwar „a vrut foarte mult să atragă Iranul și diverșii săi proxy în sprijinul cauzei sale".

Ceea ce ar putea complica și mai mult lucrurile este tentativa sinucigașă cu bombă din Tel Aviv, din 18 august, pe care Hamas susține că a făcut-o în cooperare cu grupul extremist Jihadul Islamic palestinian.

Hamas a renunțat la atacuri sinucigașe în 2006, înainte de a prelua controlul în Gaza, căutând mai multă legitimitate și recunoaștere internațională. Dar revenirea operațiunilor sinucigașe ar putea avea consecințe, potrivit experților.

„Sugerează că războiul s-ar putea să nu se încheie de fapt, ci s-ar putea transforma în ceva mai terifiant, mai distructiv și, în cele din urmă, mai amenințător atât pentru securitatea israeliană, cât și pentru speranțele viitoare ale unui stat palestinian", a declarat Gregory Brew, analist senior la Eurasia Group, cu sediul în SUA.

Punctele de blocaj ale ofertei

Detaliile specifice ale propunerii SUA de încetare a focului au fost ținute secrete, dar analiștii spun că ar fi vorba de un acord în mai multe faze.

Horowitz a spus că prima fază va include o retragere treptată a trupelor israeliene din cea mai mare parte a Fâșiei Gaza și eliberarea unora dintre ostaticii israelieni deținuți de Hamas în schimbul prizonierilor palestinieni.

De asemenea, vor avea loc negocieri pentru a facilita o încetare permanentă a focului în timpul celei de-a doua faze.

„Hamas este îngrijorată că, chiar dacă va semna propunerea SUA, negocierile pentru o încetare permanentă a focului între faza 1 și faza 2 vor eșua, iar Israelul va folosi acest lucru ca scuză pentru a relua războiul", a spus el.

Horowitz a spus că Netanyahu vrea să-și păstreze dreptul de a decide ce deținuți palestinieni sunt eliberați în schimbul de prizonieri. Netanyahu dorește, de asemenea, ca Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) să mențină o prezență de-a lungul a cel puțin unul dintre cele două coridoare strategice din Fâșia Gaza.

Coridorul Philadelphi este o fâșie îngustă de pământ care se întinde de-a lungul graniței sudice a enclavei cu Egiptul. Coridorul Netzarim, care se întinde chiar la sud de orașul Gaza, împarte teritoriul în secțiuni sudice și nordice.

„Principalul obiectiv al Hamas este de a asigura un sfârșit permanent al războiului și retragerea completă a tuturor trupelor israeliene – în acest scop, acceptarea dreptului Israelului de a menține trupe în teritoriu este inacceptabilă", a spus Brew.

El a adăugat că „fără concesii israeliene cu privire la Philadelphi sau Netzarim – sau, mai puțin probabil, o retragere completă a Hamas din această problemă – un acord nu pare probabil".

Îți mai recomandăm Antony Blinken cere Hamas să accepte propunerea SUA de a pune capăt războiului din Gaza
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI