Galerie foto | Cum arată Delta Neajlovului din cauza secetei din 2024
Parcul Natural Comana, cunoscut ca Delta Neajlovului sau Balta Comana este a doua ca biodiversitate, dar și ca suprafaţă, din România, după Delta Dunării. În prezent, arată mai puțin a deltă și mai degrabă ca un teren viran cu trestii pe alocuri. De vină e seceta, iar de vină pentru secetă suntem și noi, oamenii, spun protestatarii organizației de mediu Greenpeace - România.
Delta Neajlovului găzduiește 141 de specii de păsări, din care jumătate sunt protejate internațional, 19 specii de pești (din care două – țigănușul și cleanul de Comana se găsesc doar în această arie protejată) și 31 de specii de mamifere.
În România erau secate pe 27 august patru râuri, iar altele 37 erau în pericol de a rămâne fără apă. 658 de localități primesc în continuare apă cu restricții, în anumite intervale orare. „270 de localități care nu au sisteme centralizate de apă, suferă din cauza secetei și au fântâni secate”, precizează Apele Române.
Schimbările climatice sunt alimentate de emisii de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane, în principal din arderea combustibililor fosili. Această activitate intensifică nu doar valurile de caniculă cu temperaturi record, ci și seceta, fenomen ce devine tot mai frecvent, prelungit și devastator. Actuala vară ne oferă semnale alarmante și ne îndeamnă la acțiuni rapide, spun cei de la Greenpeace - România.
„Evenimentele meteo extreme, cum ar fi canicula prelungită, seceta și scăderea alarmantă a nivelului resurselor de apă, nu sunt fenomene obișnuite. Acestea sunt semnale clare ale unei crize climatice în intensificare, care nu mai poate fi neglijată. Trebuie să adoptăm măsuri urgente pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și pentru a promova soluții energetice durabile, care să protejeze resursele de apă și mediul înconjurător pentru generațiile viitoare." a declarat Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.