Raport | Încălzirea planetei: „Cod roșu pentru umanitate”. Vreme extremă în întreaga lume

Încălzirea globală va duce la producerea mult mai frecventă a unor evenimente climatice extreme, spun experții.

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) avertizează că încălzirea planetei cu 1.5 grade Celsius până în 2040 este inevitabilă. Raportul IPCC atrage atenția liderilor mondiali și populației că este nevoie de măsuri urgente.

Experții din domeniul climei avertizează că încălzirea globală în condițiile unui scenariu cu emisii scăzute va duce oricum la creșterea temperaturilor cu până la 1.6 grade Celsius până în 2060.

Localnicii își părăsesc fermele alături de animalele lor, în timp ce un incendiu se dezlănțuie în suburbia Thrakomakedones, la nord de Atena, Grecia, 7 august 2021.

În schimb, în cazul în care liderii mondiali se decid să reducă drastic emisiile, temperaturile ar urma să coboare până la 1.4 grade Celsius până în 2100.

Un scenariu mult mai pesimist arată că temperaturile la nivel global vor crește cu până la 1.9 grade Celsius până în 2040, comparativ cu perioada pre-industrială, dacă emisiile se mențin la un nivel ridicat. Temperaturile ar urma să crească cu până la 5.7 grade Celsius până în 2100, fapt ce ar duce la creșterea nivelul mărilor cu până la un metru.

Îți mai recomandăm Cum ne protejăm de furia naturii? Climatolog: „Trăim într-o lume în care se modifică tiparele vremii ”

„Raportul Grupului de lucru 1 IPCC de astăzi este un cod roșu pentru umanitate”, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU, citat de BBC.

„Dacă ne unim forțele acum, putem evita o catastrofă climatică. Dar, după cum indică raportul de azi, nu există timp pentru întârziere și nu există loc pentru scuze. Mă bazez pe liderii mondiali și pe toate părțile implicate în proces pentru a mă asigura că viitoarea conferință a ONU pe tema Schimbărilor Climatice (COP26) va fi un succes”, a continuat acesta.

Experții explică faptul că omenirea încă poate acționa spre a limita creșterea excesivă a temperaturilor.

Pompierii adună rămășițele unui copac ars ce s-a prăbușit peste autostrada 89 în urma incendiului Dixie din California, 6 august 2021. Incendiul, încă activ, a devastat până la momentul de față peste 187.000 de hectare și este al doilea ca mărime înregistrat vreodată în California, după cel din august 2020.

„Dacă lumea poate reduce substanțial emisiile în intervalul 2020 – 2030 și ajunge la emisiile nete de carbon până în 2050, creșterea temperaturii poate fi limitată la 1.5 grade Celsius”, atrage atenția Piers Forster, unul dintre autorii principali ai raportului.

Unii lideri mondiali s-au arătat reticenți cu privire la urgența impusă de schimbările climatice.

Îți mai recomandăm Grecia | Incendiile mistuie regiunea Atenei. „Țara e un butoi de pulbere”

În negocierile virtuale cu oamenii de știință, reprezentanții Arabiei Saudite s-a opus folosirii frazei „emisiile de carbon” și au propus înlocuirea acesteia cu sintagma „emisiile de gaze cu efect de seră”. Cu toate acestea, „știința a învins”, potrivit unei persoane prezente la negocieri.

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită în satul Schuld, devastat de inundațiile din vestul Germaniei, 18 iulie 2021.

Incendiile și secetele, rezultatul activităților oamenilor

Autorii care au lucrat la publicarea raportului au avertizat că temperaturile la nivel global au crescut mult mai repede din 1970 până astăzi decât în oricare alt interval de 50 de ani.

Îți mai recomandăm Galerie foto | Turcia și Grecia, în flăcări: opt morți și cel puțin 30 de răniți

Acest lucru a dus deja la producerea de evenimente climatice extreme în fiecare regiune de pe mapamond, se arată în raportul citat de BBC.

Potrivit oamenilor de știință, omenirea se face vinovată de valurile de caniculă recente ce au dus la incendiile de vegetație din Grecia sau America de Nord, precum și inundațiile din Germania și China.

Oamenii plasează flori în memoria victimelor ce au murit înecate ca urmare a inundării magistralei 5 din Zhengzhou, China, 27 iulie 2021. Inundația liniei de metrou a fost provocată de precipitațiile abundente ce au lovit provincia chineză Henan.

Este o declarație a stării de fapt, nu putem fi mai siguri decât suntem la momentul de față; este fără echivoc și incontestabil faptul că oamenii încălzesc planeta”, a afirmat Profesorul Ed Hawkins de la Universitatea din Reading, Marea Britanie.

În aceste condiții, oficiali ai ONU atrag atenția că nu ne mai putem referi la schimbările climatice ca la un eveniment ce se va produce în viitor.

„Drama (produsă de schimbările climatice, n.r.) există, am văzut-o și am auzit de ea în buletinele de știri. Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că tot ceea ce oamenii de știință spun se desfășoară în fața ochilor noștri”, a punctat directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, Inger Andersen.

Raportul semnalează faptul că efectele încălzirii climatice pe care le experimentăm în prezent vor fi ireversibile pentru următoarele secole, chiar milenii. Drept urmare, oceanele vor continua să se încălzească și vor deveni mai acide, iar munții și ghețarii polari vor continua să se topească în următoarele decenii sau secole.

Cât despre creșterea nivelului mărilor, estimările oamenilor de știință sunt la fel de sumbre. Potrivit acestora, o creștere de aproximativ 2 metri până la sfârșitul acestui secol nu poate fi exclusă. Aceste rezultate, deși improbabile, ar afecta drastic viețile oamenilor ce locuiesc în zonele de coastă ale planetei.

Galerie foto | Gheața din Groenlanda se topește într-un ritm fără precedent