13 ani închisoare pentru agentul de pază de la ambasada britanică din Berlin care a oferit informații Rusiei

Agentul de pază de la Ambasada Marii Britanii din Berlin a recunoscut faptele dar a negat că a luat bani de la Rusia.

Fostul agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin, inculpat pentru spionaj în favoarea Rusiei, a fost condamnat la 13 ani de închisoare. David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, a recunoscut că a transmis materiale sensibile ambasadei Rusiei din Germania, potrivit BBC.

Potrivit judecătorului infracțiunea a implicat o cantitate mare de material copiat și transmis Rusiei în timp ce Smith lucra la ambasada britanică la Berlin.

Judecătorul a subliniat gravitatea infracțiunii spunând că a filmat „cu atenție și metodic” părți ale ambasadei, dar și informații sensibile, inclusiv numele și adresele colegilor săi.

Judecătorul a spus că au existat factori agravanți special pentru infracțiunea lui Smith: el a beneficiat financiar din comportamentul său, a abuzat de încrederea colegilor și a pus oamenii în pericol.

Captură foto preluată dintr-un video depus la dosar și rulat la proces, în care David Ballantyne Smith filmează camerele CCTV de la Ambasada Marii Britanii din Berlin. August 3, 2020.

Condamnându-l la 13 ani și 2 luni de închisoare, judecătorul i-a spus lui David Ballantyne Smith: "Ați fost plătit de Rusia pentru trădare", adăugând că motivul a fost acela de a "afecta interesele britanice".

În calitate de agent de securitate, David Smith nu a avut acces la informații secrete din ambasadă, dar informațiile pe care a recunoscut că le-a trimis sau colectat ar fi putut fi foarte utile rușilor.

Acestea ar fi putut ajuta la identificarea ofițerilor britanici sub acoperire de la ambasadă și a oricăror agenți pe care i-au întâlnit.

Detalii despre camerele CCTV ar fi putut ajuta, de asemenea, pe spionii ruși să descopere cum să-și acționeze împotriva ambasadei și să colecteze informațiile secrete.

Infracțiunile pentru care a fost condamnat David Ballantyne Smith au fost comise între octombrie 2020 și august 2021, când bărbatul păzea Ambasada britanică din Berlin.

Smith a fost arestat de poliția germană în august 2021, în urma unei investigații comune germano-britanică, după care a fost extrădat în Marea Britanie.