Viitorul Republicii Moldova e în UE, spune președinta Maia Sandu de Ziua Independenței

Președinta Maia Sandu la depunerea de flori de Ziua Independenței, 27 august, 2023

De Ziua Independenței Republicii Moldova, președinta Maia Sandu a evocat efortul moldovenilor pentru „câștigarea libertății” cu 32 de ani în urmă și a spus că autoritățile „au șansa și datoria” de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană, unde „pacea și independența țării noastre vor fi protejate”.

Vorbindu-le, duminică, 27 august, celor prezenți la o ceremonie oficială de mici dimensiuni în Piața Marii Adunării Naționale (PMAN) din Chișinău, Maia Sandu a adus un omagiu generației care a proclamat independența, pe 27 august 1991, spunând că „Mariile și Ionii, Elenele și Tudorii” de atunci au făcut ca, astăzi, moldovenii să fie „liberi să vorbim limba română, să nu fim umiliți la noi acasă, liberi să gândim și să vorbim cu voce tare, liberi să susținem oameni și idei în care credem”.

În prezența șefei statului, a prim-ministrului Dorin Recean și a spicherului Igor Grosu, Garda de onoare a adus în PMAN steagurile R. Moldova și UE, dar și un exemplar al Declarației de Independență.

Discursul șefei statului de Ziua Independenței a fost urmărit de sute de oficiali și oameni de rând adunați în Piața Marii Adunări Naționale pe o arșiță de peste 30 de grade.

„Suntem liberi să alegem să ne dezvoltăm, să trecem prin greutăți cu fruntea sus sau să rămânem blocați în mocirlă și să nu facem nimic”, a mai spus președinta Sandu în discursul său de Ziua Independenței.

Însă eforturile prezentului au un sens mai larg și de mai mare importanță pe viitor, a adăugat ea:. „Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. O știm cu toții, înțelegem că este șansa noastră de a dezvolta țara și de a le oferi copiilor un viitor acasă, lângă părinții lor”, a spus șefa statului.

Aflată la cea de-a treia sa ceremonie de marcare a Zilei Independenței în fruntea Republicii Moldova, Maia Sandu și-a încheiat alocuțiunea spunând că aderarea la UE nu se poate face doar prin efortul autorităților: „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, este nevoie de fiecare om pentru a crește o țară”.

Liderii moldoveni depun flori de Ziua Independenței, pe 27 august 2023, de la stânga la dreapta, președintele Parlamentului, Igor Grosu, președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.

Într-un mesaj de felicitare, Recean și-a îndemnat concetățenii să fie „mai consolidați și mai uniți” pentru a îndeplini „visul de a aduce Moldova în Uniunea Europeană”, un îndemn repetat și într-un mesaj al ministrului de externe, Nicu Popescu.

R. Moldova a primit mai multe mesaje de felicitare, inclusiv din partea UE și Statelor Unite ale Americii.

Ambasadorul european la Chișinău, Jānis Mažeiks, a spus că R. Moldova a făcut „progrese semnificative” pe drumul către o „independență adevărată” din punct de vedere economic, social și teritorial, iar UE a sprijinit deciziile moldovenilor.
R. Moldova a primit statut de țară candidată la UE, pe 23 iunie 2022, pe fundalul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, așteptând ca, până la sfârșitul anului curent, să i se spună dacă poate începe negocierile de aderare.

Într-un mesaj al guvernului de la București trimis de Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, se spune că „România este și va rămâne pe deplin angajată în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova” și că „toate planurile care se fac astăzi la Chișinău pot și trebuie să fie încununate de succes!”.

După marcarea oficială a aniversării Zilei Independenței, în Piața Marii Adunări Naționale au loc spectacole de muzică și de dansuri și concerte de fanfară în interpretarea Orchestrei Prezidențiale a Republicii Moldova, Orchestrei-model a Inspectoratului General de Carabinieri al MAI și Fanfarei Poliției de Frontieră. Festivitatea va culmina cu marele joc „Moldovenii când se strâng”.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldovenii, în ajun de Ziua Independenței: „Viitorul îl văd în Europa, dar nu știu cum o să ajungem acolo”