Bloomberg: India a devenit al doilea cel mai mare furnizor al Rusiei de tehnologie esențială, supusă sancțiunilor Occidentului

Rolul Indiei în furnizarea acestor bunuri reprezintă o problemă suplimentară, deoarece politicienii din SUA și UE doresc să mențină relații de parteneriat cu guvernul prim-ministrului Narendra Modi, în ciuda legăturilor sale cu Vladimir Putin.

India a crescut exportul tehnologiilor critice supuse sancțiunilor către Rusia – informează publicația americană Bloomberg, citând oficiali din Rusia, SUA și Europa, care au dorit să rămână anonimi.

Conform acestora, volumul exporturilor indiene de bunuri supuse restricțiilor (inclusiv cipuri, microcircuite și mașini-unelte) către Rusia a depășit 60 de milioane de dolari pe lună în aprilie și mai. Aceasta este o dublare față de lunile anterioare ale acestui an. În iulie, valoarea exporturilor a ajuns la 95 de milioan, iar în prezent, India este depășită din acest punct de vedere doar de China.

SurseBloomberg afirmă că autoritățile indiene nu au vrut să dea declarații pe această temă.

„Cele mai recente date indică faptul că aproape o cincime din toate tehnologiile sensibile care ajung în complexele militaro-industrial rusești provin din India”, scrie publicația, citând oficiali.

Bloomberg citează un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, care a declarat, vineri, că agenția își va exprima, din nou, îngrijorarea față de oficialii și companiile din India.

Rolul Indiei în furnizarea acestor bunuri reprezintă o problemă suplimentară, deoarece politicienii din SUA și UE doresc să mențină relații de parteneriat cu guvernul prim-ministrului Narendra Modi, în ciuda legăturilor sale cu Putin. India a devenit, de asemenea, principalul cumpărător de petrol rus, în ciuda eforturilor aliaților de a restricționa vânzările.

Kievul subliniază în mod regulat că în armele folosite de Rusia împotriva Ucrainei se află în continuare componente occidentale, în ciuda sancțiunilor impuse de țările europene și americane.

Pentru anul 2023, Rusia a reușit să importe cipuri de înaltă tehnologie din producție americană și europeană în valoare de 1 miliard 700 de milioane de dolari, conform publicației Bloomberg, care se bazează pe statistici vamale ruse.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI