Inflație în scădere, deficit excesiv, gata cu majorarea dobânzii-cheie, anunță BNR. Cum vor arăta vara și toamna românilor

Guvernatorul BNR a prezentat raportul privind inflația.

BNR a prezentat, vineri, concluziile raportului privind inflația, deficitul și dobânda de politică monetară.

  • Estimarea de inflație pentru finalul anului este de 7, 1%. La finalul lui 2024, inflația va ajunge la 4.2%.
  • Rămânem singura țară UE cu deficit fiscal excesiv.
  • BNR anunță că ia în calcul să se oprească aici cu majorarea dobânzii de politică monetară.
  • Ar trebui să fie un an agricol mai bun.

Inflația în România este în scădere și ne așteptăm la 7,1% spre finalul anului, anunță guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În topul european, suntem pe locul opt. Liderul momentului este Ungaria, dar România stă mai rău decât Bulgaria, Croația sau Slovenia.

Dobânda de referința a BNR rămâne 7%, ca o continuare a politicii băncii centrale de a combate inflația, însă un alt motiv pentru care prețurile încep să scadă, iar efectele deja se văd direct la pompă, sunt scăderile prețului țițeiului.

În plus, o parte dintre rezervele de energie pe care România le-a creat la finele anului trecut au rămas nefolosite, grație unei ierni blânzi. Așa se face că avem scăderi de 6% la benzină și peste 9% la motorină, în intervalul aprilie-mai.

Deficitul de cont curent și deficitul fiscal, care se traduc în cheltuieli neacoperite din încasări și în împrumuturi comerciale semnificative, rămân în continuare călcâiul lui Ahile pentru Guvern.

„Suntem singura țară din UE cu deficit excesiv, iar aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, accentuând recomandarea de asumare a măsurilor fiscale necesare și reducerea cheltuielilor.

„Șocurile de ofertă din anul 2022, care au dus la ajustarea prețurilor unor alimente procesate (ulei, zahăr) s-au temperat”, a mai adăugat Isărescu, transmițând un semnal pozitiv pentru evoluția inflației în această zonă a produselor de consum.

Ne așteptăm la un an agricol bun, potrivit raportului BNR. Producția internă ar urma să recupereze și să compenseze tensiunile de până acum, generate inclusiv de importurile din Ucraina.

Prețurile legumelor și fructelor rămân însă problematice, câtă vreme Spania, un furnizor european important, experimentează o secetă severă. Iar 20% din producția de legume și fructe din Turcia, un exportator important pentru România, a scăzut din pricina cutremurelor care au afectat zone extinse de cultură.