Regina Elisabeta a II-a. Ceremoniile de rămas bun

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie 2022.

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată alături de răposatul ei soț, Prinţul Philip, la Castelul Windsor din afara Londrei la ora 16:50 ora Londrei (18:50 ora Bucureștiului). La ceremonia privată de înmormântare au participat membrii Familiei Regale.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii afirma în urmă cu o săptămână că moartea mamei sale era momentul pe care îl aștepta cu groază: știa că pentru a deveni rege, părintele său, la care a ținut enorm, trebuia mai întâi să moară.

Astăzi, Regele Charles și-a condus pe ultimul drum mama și Regină a Regatului Unit, Elisabeta a II-a. Fostul monarh britanic a ajuns în urmă cu puțin timp la Castelul Windsor, după o serie de procesiuni care au început cu slujba de înmormântare de la Westminster Abbey, urmând ca ulterior sicriul cu trupul Elisabetei a II-a să parcurgă un traseu prin centrul Londrei, până la Arcul Wellington.

Sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a, în drum spre Catedrala Westminster Abbey, din centrul Londrei, 19 septembrie 2022.

Orarul funeraliilor a fost întocmit în detaliu. La ora locală 10:45, sicriul cu trupul Reginei a părăsit Westminster Hall pentru a se îndrepta către catedrala Westminster Abbey, unde la 11:00 (13:00 ora României) a început slujba de înmormântare.

Îți mai recomandăm Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul a fost purtat în procesiune pe străzile Londrei

La slujba de înmormântare, predica a fost rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic. Premierul britanic, Liz Truss, a rostit un discurs religios în fața a 2.000 de persoane adunate la invitația Casei Regale.

Prima slujbă de înmormântare a avut loc azi la Westminster Abbey și a durat în jur de o oră, timp în care Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a rostit o predică în memoria fostului monarh britanic.

După predica rostită de Arhiepiscop, un sunet de goarnă a marcat începutul a două minute de reculegere în întreaga Marea Britanie. Înainte ca sicriul să părăsească Westminster Abbey, imnul Marii Britanii a răsunat în semn de respect față de Regina decedată în urmă cu 11 zile la reședința ei de la Castelul Balmoral din Scoția.

Procesiunea continuă neîntrerupt, sicriul cu Elisabeta a II-a părăsind Catedrala din inima Londrei și îndreptându-se pe jos către Arcul Wellington.

O persoană aruncă o floare în calea dricului cu sicriul Reginei Elisabeta a II-a, Londra, 19 septembrie 2022.

La procesiunea de la Westminster Abbey au participat mai mulți șefi de stat, printre care și președintele României, Klaus Iohannis, alături de prima doamnă a țării, Carmen Iohannis. Cu o zi în urmă, cuplul prezidențial al României a participat la un dineu organizat de Regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham din Londra.

„După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, îmi exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru această mare pierdere”, se arată în mesajul postat de Klaus Iohannis pe Twitter, după ce a participat la slujba de înmormântare de la Westminster Abbey.

Din partea României la funeraliile de stat și la dineul dat de Regele Charles au mai participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Paul Nixon. Regele Mihai I al României a fost văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a.

Cortegiul funerar al Reginei, purtat de trăsura de stat cu tunuri a Marinei Regale, se deplasează pe The Mall, drumul ce leagă Piața Trafalgar de Palatul Buckingham din centrul Londrei, 19 septembrie 2022.

În rândul șefilor de stat, la slujba de înmormântare au participat președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron. Joe Biden și Emmanuel Macron au ținut duminică un moment de reculegere la sicriul Reginei Elisabeta a II-a, depus la Westminster Hall din interiorul Parlamentului Marii Britanii.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, ajung la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a de la Westminster Abbey, Londra, 19 septembrie 2022.

Familia Regală a Marii Britanii a invitat, de asemenea, la funeraliile de stat ale Reginei pe membrii mai multor case regale din jurul lumii, precum Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako ai Japoniei, Regele Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah și Regina Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ai Malaeziei și Regele Abdullah al II-lea și Regina Rania Al-Abdullah ai Iordaniei.

Poate cea mai notabilă figură absentă din lumea politică la înmormântare a fost cea a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care nu a primit o invitație de participare din partea Familiei Regale a Marii Britanii.

Vladimir Putin, responsabil de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, a devenit în ultimul timp izolat pe scena politică internațională.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și prima doamnă a țării, Brigitte Macron, în timpul serviciilor funerare de la Westminster Abbey din centrul Londrei, 19 septembrie 2022.

Atât Xi Jinping (China) cât și Narendra Modi (India) nu au participat luni la funeraliile Reginei.

Din partea Ucrainei, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a participat prima doamnă a țării, Olena Zelenska. Zelenska s-a întâlnit duminică la Palatul Buckingham cu Prințesa Kate Middleton a Marii Britanii. Întâlnirea dintre cele două surprinde, de altfel, responsabilitățile din ce în ce mai extinse ale lui Kate Middleton, acum că soțul ei, Prințul William, a devenit moștenitorul direct al coroanei britanice după moartea bunicii sale.

Ultimul drum al Reginei

La Londra, timpul parcă s-a oprit în loc odată cu moartea Reginei. În ultimele câteva zile, o coadă uriașă s-a format în apropiere de Westminster Hall. Mii de oameni au așteptat ore întregi în soare, vânt și ploaie pentru a trece prin fața catafalcului cu sicriul Reginei ca să-și ia rămas bun de la femeia care le-a fost monarh pentru peste 70 de ani.

Oamenii adunați luni în stradă au aruncat buchete de flori în fața cortegiului funerar, aflat în drum înspre Arcul Wellington. Coloane întregi de oameni au așteptat să vadă chiar și pentru câteva secunde sicriul Reginei, care a parcurs un traseu de peste 35 de kilometri de la Westminster Abbey la Castelul Windsor.

La ora 13:30 ora Londrei (15:00 ora Bucureștiului), sicriul a fost preluat de un dric care a pornit în drum spre castelul Windsor, una din reședințele preferate ale Elisabetei a II-a. Afecțiunea fostului monarh britanic pentru castelul Windsor datează încă din anii ’30, când familia Reginei Elisabeta a II-a s-a mutat la Windsor. Regina a luat lecții de echitație în parcul din apropierea castelului, denumit Windsor Great Park.

Dricul cu sicriul Reginei Elisabeta a II-a, în drum spre castelul Windsor, 19 septembrie 2022.

După un drum de mai bine de două ore, sicriul a ajuns la ora 15:30 la Windsor, de unde a fost preluat de către garda de onoare a Familiei Regale britanice. Ultima parte a funeraliilor avea să înceapă cu un drum lung de 5 kilometri până la Capela Sfântului George de la Castelul Windsor.

În spatele gardurilor de protecție, mii de oameni s-au adunat pe pajiștea din fața Castelului Windsor pentru a o întâmpina ultima oară pe Regină. Ultimele momente ale publicului alături de Elisabeta a II-a aveau să se încheie odată cu intrarea dricului și a sicriului pe porțile Castelului Windsor.

Ajuns în interiorul Castelului, membrii Familiei Regale s-au adunat în spatele dricului pentru a o urma pe Elisabeta a II-a către Capela Sfântului George.

Sicriul este purtat pe brațe de garda de onoare a Familiei Regale către Capela Sfântului George.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost plasat pe catafalcul din Capelă, unde a stat pentru durata slujbei ținute în memoria fostului monarh britanic, transmite BBC.

Corul bisericesc a rostit Psalmul 121, iar preotul din Windsor a ținut o cuvântare în care a marcat momentul de unitate în rândul oamenilor, adunați să o conducă pe ultimul drum pe Elisabeta a II-a.

„În mijlocul unei lumi aflate în schimbare rapidă și adesea tulbure, prezența ei calmă și demnă ne-a dat încrederea de a înfrunta viitorul, așa cum a făcut-o ea, cu curaj și cu speranță”, s-a arătat în predica rostită de preot.

Arhiepiscopul Justin Welby s-a alăturat ceremoniei finale de înmormântare a Reginei și -i-a binecuvântat pe cei prezenți în interiorul Capelei.

„Cutreierați lumea în pace. Fiți curajoși, păstrați ce este bun, nu dați nimănui rău pentru rău. Întăriți-i pe cei slabi de inimă, sprijiniți-i pe cei slabi (fizic, n.r.), ajutați-i pe cei necăjiți, cinstiți pe toți oamenii, iubiți și slujiți pe Domnul, bucurându-vă în puterea Duhului Sfânt”, a declarat într-un discurs solemn Arhiepiscopul de Canterbury.

Sicriul cu trupul Elisabetei a II-a este coborât în cripta din Capela Sfântului George. Este ultima imagine pe care publicul o are cu fostul monarh britanic.

Serviciul s-a încheiat odată ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Elisabetei este coborât în criptă. La scurt timp după, Regele Charles al III-lea părăsește Capela alături de Regina Consort Camilla. Familia Regală va participa la o ceremonie privată de înmormântare Reginei în această seară.

Îți mai recomandăm Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul a fost purtat în procesiune pe străzile Londrei