Inocență spulberată. O artistă care a pictat „copilăria sovietică” surprinde războiul din Ucraina

O pictoriță ucraineano-israeliană, faimoasă pentru imaginile copilăriei ei din Kiev, a pictat războiul în desfășurare din Ucraina.

Pe 24 februarie, Zoia Cerkaski-Nnadi a spus că s-a simțit de parcă propriile amintiri i-au fost invadate în timp ce urmărea, în casa ei din Israel, știrile din Ucraina despre bombardamentele rusești și tancurile care se îndreptau spre capitala țării.

La scurt timp după aceea, artista a început să picteze invazia rusească în Ucraina, în imagini care fac referire la celebra ei serie „Copilăria sovietică.”

O pictură cu un compartiment de tren, plin de civili ucraineni care fug de război.

Un tablou din 2015 intitulat „Către Sud”, arată mame cu copii îndreptându-se spre coasta ucraineană a Mării Negre într-un tren de dormit

Cerkaski-Nnadi a declarat presei israeliene că a fost în Ucraina cu doar patru luni înainte de invazie pentru a căuta peisaje și scene familiare pe care le-ar putea folosi în viitoarele picturi care îi înfățișează copilăria.

O pictură din 2022 cu un sat acoperit de zăpadă care arde în timp ce un copil se grăbește în ajutorul mamei sale.

Aceeași locație, dar din 2016.

Pictorița avea rude în interiorul Ucrainei atunci când a izbucnit războiul, pe 24 februarie 2022. După ce a așteptat ca situația să se îmbunătățească în zadar, sora ei a decis în cele din urmă să fugă din țară prin Moldova.

Pe 4 martie, sora artistei, împreună cu două nepoate și două strănepoate au ajuns în Israel.

O mamă ucraineană își ia rămas bun de la fiul ei, militar voluntar. Pictura este ecoul uneia din Kievul anilor '80.

Un tablou din 2016 numit „Rebeliunea unui adolescent” arată un apartament înghesuit din epoca sovietică.

Acum, pictorița strânge bani pentru Crucea Roșie Ucraineană din vânzarea creațiilor sale, iar într -un comentariu recent pe Facebook ea a scris că doar cu trupul este în Israel, în timp ce sufletul ei este în Ucraina.

Un tablou din timpul invaziei rusești înfățișează consecințele unui bombardament asupra unei școli din Ucraina.

Într-un tablou din 2015, învățătoarea cântă la pian iar școlarii dansează în costum tradițional în fața unui fotodecor cu mesteceni.

Cerkaski-Nnadi avea 14 ani când a părăsit Kievul împreună cu familia, care s-a stabilit în Israel, cu doar două săptămâni înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

De atunci, artist a locuit atât la Berlin cât și la Tel-Aviv.

Tinere ucrainene țes plase de camuflaj.

O pictură din 2016, în care două fete își fac propriile haine într-un apartament sovietic din anii '80.

Deși seria ei despre copilăria sovietică este în desfășurare, pictorița spune că speră ca lucrările care descriu invazia rusească din Ucraina anului 2022 să fie un proiect de scurtă durată.